Varkenshouders Ierland demonstreren voor snelle hulp

Ierse varkenshouders gingen vorige week de straat op in Dublin om te demonstreren tegen de lage opbrengsten en hoge kosten. Ze roepen hun regering op snel in actie te komen.

Varkenshouders+Ierland+demonstreren+voor+snelle+hulp
© IFA

De helft van de varkensproductie in Ierland wordt in eigen land afgezet en de rest gaat tegen lagere prijzen weg voor export. Met een voorlichtingscampagne worden consumenten aangespoord nog nadrukkelijker te kiezen voor 100 procent Iers varkensvlees. Op die manier hopen ze een groter deel van de inlandse varkensproductie in eigen land te kunnen houden en een hogere prijs te krijgen.

De Ierse boerenorganisatie (IFA) heeft minister Charlie McConalogue van Landbouw vorige week ook geconfronteerd met de oplopende nood bij hun varkenshouders. Op dit moment legt een varkenshouder bijna 38 euro per vleesvarken toe. Een gemiddelde Ierse varkenshouder komt ongeveer 10.000 euro per week tekort.


Stijgende voerprijzen

Die bedragen zijn gebaseerd op recente berekeningen en data van de kennis- en adviesorganisatie Teagasc. Het tekort per varken loopt almaar op door stijgende voerprijzen. Een snelle oplossing is echt noodzakelijk om de varkensproductie in Ierland in de benen te houden, stelt de IFA.

Deze week vindt een rondetafelgesprek plaats tussen allerlei partijen in de varkensvleesketen en de landbouwminister. De IFA rekent erop dat McConalogue komt met een oplossing om de crisis in de Ierse varkenshouderij niet verder op te laten lopen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer