Ierse boeren winnen huismerkzaak tegen Lidl en Aldi

De supermarktketen Lidl in Ierland kan geen spreekverbod opleggen aan de Ierse boerenvereniging (IFA) en voorzitter Tim Cullinan. Dat hebben de rechters van het Ierse High Court beslist in een procedure die Lidl tegen IFA had aangespannen. De boerenorganisatie had eerder dit jaar actie gevoerd tegen de 'eigen' etiketten op de melkpakken van het Lidl-huismerk.

Ierse+boeren+winnen+huismerkzaak+tegen+Lidl+en+Aldi
© Pixabay

IFA was een advertentiecampagne tegen de Lidl – en ook de Aldi – begonnen, omdat de twee supermarkten op hun melkpakken afbeeldingen plaatsen van zuivel- en kaasfabrieken. Daarmee wekten ze de indruk dat de zuivelproducten uit 'eigen' fabrieken van Lidl en Aldi zouden komen, terwijl die niet eens bestonden. Lidl en Aldi hebben in veel EU-landen supermarkten.

Lidl Ireland ontkende deze bewering en klaagde IFA aan wegens laster. Cullinan, die ook vicevoorzitter van de Europese koepel Copa-Cogeca is, verwelkomde de beslissing van de rechtbank. Volgens hem was 'deze actie van Lidl een poging om IFA het zwijgen op te leggen'. Tegelijkertijd was hij verheugd dat de rechtbank het bedrijf ook veroordeeld had tot de proceskosten.

De IFA-voorzitter klaagde dat de aanhoudende drang van supermarkten om huismerken in te voeren 'de zuivelwerkers ondermijnt die de producten daadwerkelijk maken'. Lidl Ierland is volgens hem een stap verder gegaan door 'nepboerderijen' en een 'namaakzuivelfabriek' uit te vinden. Cullinan drong er bij het bedrijf op aan deze praktijk onmiddellijk te stoppen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer