NFO dringt aan op kleinere drinkwaterreserveringsgebieden

De manier waarop provincie Gelderland potentiële gebieden voor het winnen van drinkwater heeft ingetekend, zal een enorme impact hebben op de fruit- en laanboomteelt. Dat stelt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Ze vraagt de provincie de toekomstige vraag naar drinkwater nader te kwalificeren en het beleid te baseren op kleinere gebieden.

NFO+dringt+aan+op+kleinere+drinkwaterreserveringsgebieden
© Nieuwe Oogst

In deze drinkwaterreserveringsgebieden hebben zo'n driehonderd telers in totaal 3.000 hectare aan boomgaarden. Dat is de helft van het aantal fruittelers in Gelderland, schat de belangenorganisatie voor fruittelers.

De fruittelers vrezen dat bedrijven, zeker langs de rivier de Waal, op slot komen te zitten. Door het grotendeels of geheel wegvallen van toekomstperspectief en de financiële bodem onder de bedrijven, zoals waardedaling van grond, zullen investeringen in innovaties voor verdere verduurzaming, bedrijfsuitbreiding en teeltwisseling achterwege blijven.


Elf gebieden

Gelderland heeft elf gebieden uitgekozen die mogelijk in aanmerking komen voor drinkwaterwinning. Daarmee wordt geanticipeerd op de verwachting dat de vraag naar drinkwater blijft stijgen. Het Rijk verzocht provincies in beeld te brengen waar voorraden zijn en hoe drinkwater kan worden gewonnen.


NFO roept op om het beleid te baseren op kleinere gebieden Voor deze gebieden moet voorafgaand aan de besluitvorming een sociaaleconomische impactanalyse worden uitgevoerd. De drinkwatergebieden komen ten bate van de totale bevolking. Daarom pleit NFO voor schadeloosstelling voor de planschade.

Volgens NFO zijn ruim driehonderd zienswijzen ingediend, veel vanuit de landbouw en specifiek de fruitteelt. Waarschijnlijk besluiten Provinciale Staten voor de zomer over de drinkwaterreserveringsgebieden. De inwerkingtreding is dan direct na de zomer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer