Ctgb breidt toelating Geoxe fors uit

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft het etiket van Geoxe aangepast. De toelating van het fungicide met de werkzame stof fludioxonil is uitgebreid met meer dan twintig gewasgroepen en enkele gewassen.

Ctgb+breidt+toelating+Geoxe+fors+uit
© Vidiphoto

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) meldt dat de uitbreiding de mogelijkheden om schimmels te bestrijden in de teelt van houtig kleinfruit en steenfruit verbetert. Volgens de NFO is dit een belangrijke beslissing, omdat telers nu beter kunnen voldoen aan bovenwettelijke retaileisen.

Dankzij de uitbreiding kan ook botrytis in bloemisterijgewassen, bomen en vaste planten beter worden bestreden. De branchevereniging voor de sector zaden en jonge planten Plantum is vooral blij met de toelating voor het dompelen van aspergeplanten. Daardoor kan weer enige bescherming worden meegegeven tegen bodemschimmels. Daarnaast is volgens Plantum de brede toelating voor veredeling en zaadteelten een mooie aanvulling. Verder heeft het Ctgb de toelating van het schimmelbestrijdingsmiddel Allstar uitgebreid met een knolbehandeling in aardappelen.


Toelating Roundup Evolution verlengd

Bij de herregistratie van Roundup Evolution is een aflevertermijn vastgesteld van zes maanden tot 1 juli 2022, gevolgd door een opgebruiktermijn van zes maanden tot 1 januari 2023. Telers kunnen tot aan de einddatum van de opgebruiktermijn het herbicide toepassen volgens het huidige etiket. Het niet-professioneel gebruik komt te vervallen. Hiervoor gelden dezelfde aflever- en opgebruiktermijnen.

Het onkruidbestrijdingsmiddel Basagran wordt niet toegelaten in de teelt van bieslook en digitalis. Verder heeft het Ctgb besloten dat het fungicide Revystar XL nu ook mag worden toegepast in grondwaterbeschermingsgebieden. In het etiket van de groeiregulator Dormir, die wordt gebruikt in de opslag van zetmeel- en consumptieaardappelen, is een wijziging doorgebracht in het nationaal addendum. De waarschuwing dat er een risico is op interne kieming verdwijnt van het wettelijk gebruiksvoorschrift.


LDS-toepassingen uitgebreid

Voor het herbicide Metafol Super is besloten dat de mogelijkheden voor LDS-toepassingen tegen eenjarige breedbladige onkruiden en straatgras in de bietenteelt worden uitgebreid. Bij de herbeoordeling van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup + is besloten dat de maximale dosis van veel toepassingen wordt verlaagd. Ook vervallen enkele aanvullende toepassingvoorwaarden en worden nieuwe aanvullende toepassingsvoorwaarden voorgeschreven.

Het Ctgb heeft de toelatingen van de middelen Corum, Steward Opz, Avant en Aralia ingetrokken. Voor Corum geldt een aflevertermijn tot 3 juni 2022 en een opgebruiktermijn tot 3 september 2022. De aflevertermijn bij Aralia is 30 juni 2022 met een opgebruiktermijn tot 31 december 2022. De aflevertermijn van Steward Opz en Avant was 1 december 2021. Als opgebruiktermijn hanteerde Ctgb dezelfde datum.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer