LTO Noord: deel zorgen over Gelderse drinkwaterzoekgebieden

LTO Noord roept boeren in Gelderland nabij mogelijke drinkwaterwinlocaties op zich te melden bij de belangenorganisatie. Op die manier wil de organisatie in beeld krijgen welke knelpunten en vragen er zijn rondom de Aanvullende Strategische Voorraden (ASV), de zoektocht van de provincie naar potentiële drinkwaterwinlocaties.

LTO+Noord%3A+deel+zorgen+over+Gelderse+drinkwaterzoekgebieden
© Nieuwe Oogst

Gelderland heeft elf gebieden uitgekozen die mogelijk in aanmerking komen voor drinkwaterwinning. Daarmee wordt geanticipeerd op de verwachting dat de vraag naar drinkwater blijft stijgen. Het Rijk verzocht provincies in beeld te krijgen waar voorraden zijn en hoe drinkwater kan worden gewonnen.

Dit betekent niet dat deze gebieden per se een drinkwaterwingebied worden, maar ze worden wel gedefinieerd als gebied waar drinkwaterwinning mogelijk is. Ze krijgen een bescherming, zodat er eventueel in de toekomst veilig drinkwater kan worden gewonnen. Op de website van Arcgis staat een overzichtelijke samenvatting van de gebieden en de plannen.


Zienswijzen indienen

Tot 30 november kunnen zienswijzen worden ingediend bij de provincie over de ASV. De verwachting is, afhankelijk van welke bezwaren er zijn tegen de plannen, dat Provinciale Staten in het voorjaar goedkeuring moeten geven. LTO Noord werkt aan een zienswijze. Om deze zo volledig mogelijk te maken, roept de organisatie boeren in de provincie op om hun bezwaren kenbaar te maken.


'Je weet gewoon niet welke gevolgen dit kan hebben voor boeren', zegt bestuurslid Nicole Koks van LTO Noord regio Oost. 'Iedere agrarische sector kan er last van hebben. Denk aan economische schade, maar ook het agrarisch gebruik van percelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer