Wim van Gorsel: 'Zeeuwse dijken buitendijks versterken'

Verleg de grenzen van Natura 2000 en maak de Zeeuwse dijken sterker aan de kant van het water. Dat is goedkoper en gaat niet ten koste van landbouwgrond. Met deze opdracht, uit de motie van de fractie Ongebouwd, moet waterschap Scheldestromen aankloppen bij de provincie en Rijkswaterstaat.

Wim+van+Gorsel%3A+%27Zeeuwse+dijken+buitendijks+versterken%27
© Photographics

Waterschap Scheldestromen staat voor een enorme opgave om de dijken te versterken. De eerste klus in een lange reeks om Zeeland te beschermen tegen de zeespiegelstijging is de dijkversterking bij Hansweert. Was deze in 2017 begroot op 67 miljoen euro, inmiddels staat de teller al op 140 miljoen. De totale kosten voor het dijkversterkingsprogramma in Zeeland bedragen anderhalf miljard euro.

Volgens de landelijke afspraken moeten waterschappen daarvan 10 procent zelf ophoesten. Reden voor het waterschap om alarm te slaan. Reden ook voor de categorie Ongebouwd om een motie in te dienen. Want, zo zegt Wim van Gorsel, fractievoorzitter van de categorie Ongebouwd en indiener van de motie, het kan en moet goedkoper. 'Het waterschap moet alles in het werk stellen om buitendijks te versterken mogelijk te maken.'


Kosten rijzen de pan uit

Vanwege het feit dat de Ooster- en Westerschelde Natura 2000-gebieden zijn, mag dat nu niet. 'Maar dat is niet meer vol te houden omdat de kosten echt de pan uit rijzen. Wij vragen het waterschap om in overleg te gaan met provincie en rijksoverheid om de Natura 2000-grenzen zeewaarts te verleggen. Nu gaan dijkversterkingen vooral ten koste van landbouwgrond, moeten gebouwen of voorzieningen voor dorpen wijken en dat is niet te betalen', weet Van Gorsel.

Hij denkt dat het waterschap een goede kans maakt dit voor elkaar te krijgen. 'Veiligheid gaat voor ecologie en economie. Bovendien hebben de waterschappen in 2010, bij de vaststelling van de grenzen van de Natura 2000-gebieden Ooster- en Westerschelde, daartegen al bezwaar gemaakt. Destijds is toegezegd dat dit geen gevolgen zou hebben voor toekomstige dijkversterkingsopgaven.'


Kostenplaatje

Los daarvan is het kostenplaatje sowieso een punt van zorg voor het waterschap. Van Gorsel: 'Zeeland heeft weinig inwoners en relatief veel dijken. Dat legt een gigantische claim op de investeringsportefeuille. Als fractie Ongebouwd vinden wij dat er ook opnieuw moet worden gekeken naar de eigen bijdragen van waterschappen inzake de nieuwe dijkversterkingsopgaven.' Het gebeurt niet vaak dat een motie wordt aangenomen, laat staan met brede steun. Van Gorsel: 'Het onderstreept nog maar eens het belang van de geborgde zetels.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer