Provinciale Staten kritisch op pacht grond voor dubbele dijk Bierum

Provinciale Staten van Groningen hebben scherpe kritiek op hoe gedeputeerde Henk Staghouwer de grondverwerving heeft ingestoken voor project Dubbele Dijk Bierum. Enkele fracties willen een onafhankelijk onderzoek.

Provinciale+Staten+kritisch+op+pacht+grond+voor+dubbele+dijk+Bierum
© Geert Elzes

Voor het project heeft de provincie een pachtcontract afgesloten voor een veel hoger bedrag dan gebruikelijk. Volgens Staghouwer noodgedwongen, omdat grondeigenaar Bakker Bierum de percelen niet wil verkopen. De gedeputeerde stelt dat pacht van de locatie de enige mogelijkheid is om het proefproject door te laten gaan. Daarbij wordt een doorsteek gemaakt in de zeedijk en een nieuwe binnendijk aangelegd als alternatief voor dijkverzwaring.

Provinciale Staten steunen het project bij Bierum inhoudelijk, maar twijfelen aan de financiële opzet. Dat doen ze zeker nu het verhoudingsgewijs erg duur uitpakt. Aan het proefproject is de provincie ruim 8 miljoen euro kwijt voor een periode van 26 jaar. Een reguliere pachtvergoeding zou uitkomen op een bedrag van 3,7 miljoen euro. Ook is geen taxateur ingezet.


Begrip voor bedenkingen

Staghouwer zei dat hij begrip heeft voor de bedenkingen van Provinciale Staten, maar dat het doel van betere bescherming van het achterland het toch geoorloofd maakt. 'Het is een hoge prijs, maar deze is wel verantwoord. Met deze innovatieve oplossing kunnen we een maatschappelijk probleem oplossen.'

Groninger Belang, SP, de Partij voor het Noorden, PVV en Partij voor de Dieren nemen hier geen genoegen mee. Ze willen een onafhankelijk onderzoek hoe de gronddeal tot stand is gekomen. Ze vragen zich ook af waarom geen andere grondeigenaar is benaderd.


Zilte landbouw

De coalitiepartijen zien geen heil in verder onderzoek. Voor hen is het belangrijkste dat er een groen en uiteindelijk goedkoper alternatief komt voor dijkversterking. Gedeputeerde Staten wijzen ook een nader onderzoek van de hand. In het proefproject wordt slib uit de Eemsdelta opgevangen, wordt natuur gecreëerd en worden ook experimenten gedaan met zilte landbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer