LTO en waterschap adviseren vee van taluds te houden

LTO Noord en hoogheemraadschap van Rijnland roepen veehouders op om grootvee van de taluds aan de waterkant van dijken te houden. Op die manier moet worden voorkomen dat boeren verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor schade aan dijken.

LTO+en+waterschap+adviseren+vee+van+taluds+te+houden
© Nieuwe Oogst

Veehouders wordt gevraagd om bijvoorbeeld schrikdraad te spannen op de kruin van de dijk. Op die manier wordt het talud richting het water ontlast. Op een aantal locaties langs verschillende waterwegen gaat Rijnland dit jaar monitoren door welke oorzaken er dan toch nog dijkschade ontstaat. Een mogelijke oorzaak is bijvoorbeeld golfafslag door vaarverkeer of wind.

Grondeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud aan dijken. Het waterschap is verantwoordelijk voor buitengewoon onderhoud, zoals dijkverbeteringen en het op hoogte brengen van een dijk. Wanneer een grondeigenaar het onderhoud niet uitvoert, wordt een handhavingsprocedure gestart.


Chagrijn

Tussen boeren en het waterschap bestond chagrijn, zegt LTO-bestuurder Bert Roest van afdeling Alphen-Nieuwkoop. 'Er is onderscheid tussen verwijtbare en niet-verwijtbare schade aan dijken. In het verleden werden grondeigenaren nog wel eens aangeschreven op niet-verwijtbare schade op grond waar al jarenlang geen vee meer liep.'

Handhavers zaten er heel strak in, weet Roest. 'Gelukkig is mede dankzij hoogheemraad Sjaak Langeslag de handschoen opgepakt. We willen dit nu samen met het waterschap oplossen.' De LTO-bestuurder vraagt veehouders daarom hun dieren van de taluds te houden. 'Als verwijtbare schade wordt vastgesteld, moet de boer het zelf opknappen. Ik ken gevallen waarbij dit een ondernemer tot wel 10.000 euro kostte. Als je verstandig bent, span je daarom een draadje.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer