Wereldwijde voedselprijzen gestegen in januari

De graadmeter voor de wereldvoedselprijzen is in januari omhooggegaan. Dat meldt de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. De stijging kan voornamelijk op het conto van plantaardige oliën worden geschreven.

Wereldwijde+voedselprijzen+gestegen+in+januari
© Twan Wiermans
De voedselprijsindex van de FAO was in januari gemiddeld 135,7 punten, 1,1 procent hoger dan in december. De index volgt maandelijkse veranderingen in de internationale prijzen van algemeen verhandelde voedingsgrondstoffen. De prijsindex voor plantaardige oliën van de FAO nam in januari met 4,2 procent toe. De noteringen voor alle belangrijke oliën stegen, ook ondersteund door stijgende prijzen voor ruwe olie. De FAO verwacht dat deze prijzen op hoog niveau blijven.

De palmolieprijzen werden grotendeels opgedreven door zorgen over een mogelijke vermindering van de exportmogelijkheden vanuit Indonesië, 's werelds grootste exporteur De sojaolieprijzen klommen door stevige importaankopen, vooral uit India. De prijzen van koolzaadolie namen toe door aanhoudende krapte in het aanbod en de noteringen van zonnebloemolie werden beïnvloed door krapte in het aanbod en de stijgende wereldwijde vraag.


Zuivel

De FAO Dairy Price Index steeg met 2,4 procent, de vijfde opeenvolgende maandelijkse stijging, waarbij de sterkste stijgingen werden geregistreerd voor mageremelkpoeder en boter.

Verminderde exportmogelijkheden vanuit West-Europa en benedengemiddelde verwachtingen voor de melkproductie in Oceanië in de komende maanden droegen bij aan een krapper aanbod op de wereldwijde zuivelmarkten, evenals vertragingen in de verwerking en het transport in verband met coronagerelateerde arbeidstekorten.


Granen

De prijsindex voor granen van de FAO is in januari marginaal gestegen, met 0,1 procent, ten opzichte van december. De exportprijzen van mais gingen in de loop van de maand met 3,8 procent omhoog en werden gestimuleerd door zorgen over aanhoudende droogte in Zuid-Amerika.

Tegelijkertijd daalden de wereldtarweprijzen met 3,1 procent als gevolg van grote oogsten in Australië en Argentinië. Lagere oogsten en gestage aankopen door Aziatische kopers leidden tot een maandelijkse stijging van 3,1 procent van de internationale rijstprijzen.


Vlees en suiker

De vleesprijsindex van de FAO is in januari licht gestegen, waarbij de wereldprijzen voor rundvlees een nieuwe piek bereikten, doordat de wereldwijde importvraag groter was dan de export. De prijzen voor schapen- en pluimvee daalden doordat de exporteerbare voorraden de importvraag overtroffen. De noteringen voor varkensvlees stegen licht, deels als gevolg van stijgende inputkosten die het wereldwijde aanbod dempten.

De FAO-suikerprijsindex was de enige subindex die in januari een daling liet zien. Er was een krimp van 3,1 procent ten opzichte van de voorgaande maand als gevolg van gunstige productievooruitzichten in de grote exporteurs India en Thailand, evenals toegenomen neerslag en lagere ethanolprijzen in Brazilië.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer