Voedseltop Rome: oplossen hongersnood vraagt totaaloplossing

De Italiaanse premier Mario Draghi en de Rwandese president Paul Kagame vragen om een inclusieve, duurzame totaalbenadering van de voedselvraagstukken in de wereld. Zij deden dat tijdens hun openingstoespraken op de pre-summit van de Verenigde Naties (VN) over voedselsystemen die op dit moment in Rome wordt gehouden.

Voedseltop+Rome%3A+oplossen+hongersnood+vraagt+totaaloplossing
© Verenigde Naties

Tijdens deze Food Systems Summit trok Draghi parallellen tussen de coronapandemie en de wereldwijde hongercrisis. Hij riep afgevaardigden, afkomstig uit meer dan honderd landen, op om zich in te zetten voor het beëindigen van de honger te midden van een veranderend klimaat. VN-secretaris-generaal António Guterres (foto) voegde toe: 'De pandemie, die ons nog steeds teistert, heeft de verbanden tussen ongelijkheid, armoede, voedsel, ziekte en onze planeet duidelijk gemaakt.'

'Voedsel verenigt ons allemaal, als families, als gemeenschappen, als culturen en als mensheid', zei de plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN Amina Mohammed. 'Laten we het nu gebruiken om ons te verenigen rond de urgentie en de acties die nodig zijn om onze wereld tegen 2030 te transformeren.'


Beleidsmaatregelen

Tegen deze achtergrond kondigde Kagame een gemeenschappelijk standpunt voor Afrika aan om honger op het continent te bestrijden. Het standpunt is gebaseerd op vijf acties, waaronder beleidsmaatregelen zoals voedselprogramma's voor scholen, marktontwikkeling en financiering, evenals het aanmoedigen van boerencoöperaties en het uitbreiden van sociale vangnetprogramma's.


In vooraf voorbereide opmerkingen zei paus Franciscus dat het uitbannen van honger alleen niet genoeg was en drong hij er bij de wereld op aan om 'voedselsystemen te ontwerpen die de aarde beschermen en de waardigheid van de menselijke persoon centraal stellen'.


Volkstop

De Food Systems Summit wordt ook wel de 'volkstop' genoemd. Het is een proces waarbij tienduizenden mensen over de hele wereld zijn betrokken. De resultaten geven het meest uitgebreide beeld tot nu toe van bestaande onderling verbonden uitdagingen – van honger en armoede tot bestaansmiddelen op het platteland, gezondheid en jeugdwerkloosheid – en kansen.

Een centrale rol op de top speelden jongeren, inheemse volkeren, boeren en vrouwen, onder wie Cherrie Atilano, president van de Filippijnse agribusiness Agrea, die zei: 'We willen dat jonge mensen betere voedselkeuzes hebben. De jongeren hebben de macht om het te veranderen omdat ze zijn het nu, het heden en het heden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer