Wereldvoedselprijzen in september weer fors omhoog

De wereldvoedselprijzen lagen in september bijna 33 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is volgens de maandelijkse voedselprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) de hoogste stand sinds 2011. Sinds juli zijn de voedselprijzen met meer dan 3 procent gestegen.

Wereldvoedselprijzen+in+september+weer+fors+omhoog
© Twan Wiermans

De voedselprijsindex is een gemiddelde van een reeks voedingsgrondstoffen, waaronder plantaardige oliën, granen, vlees en suiker. De index zet de werkelijke prijzen om in een relatief gemiddeld prijsniveau, met als vergelijking de prijzen tussen 2002 en 2004.

Op basis van reële prijzen is het nu fors duurder om voedsel op de internationale markt te kopen dan in bijna elk ander jaar sinds de registratie begon in 1961. De enige uitzonderingen zijn 1974 en 1975. Die pieken in de voedselprijzen deden zich toen voor na de piek van de olieprijs in 1973.


De stijgingen dit jaar zijn vooral een gevolg van de gestegen grondstofprijzen, personeelstekorten door de coronapandemie en sterk gestegen transportkosten. Arbeidstekorten hebben de beschikbaarheid van werknemers verminderd om voedsel te verbouwen, oogsten, verwerken en distribueren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer