Slechte oogstvooruitzichten stuwen voedselprijs

De voedselprijzen wereldwijd zijn tot grote hoogte gestegen. Volgens de voedselprijzenindex van de Verenigde Naties zorgen met name de slechte oogstvooruitzichten ervoor dat de prijzen bijna het hoogste niveau in tien jaar aantikken.

Slechte+oogstvooruitzichten+stuwen+voedselprijs
© Twan Wiermans

Zo vallen de verwachtingen wat betreft de graanproductie tegen, onder andere door aanhoudende droogte in Noord-Amerika. Ook de weersomstandigheden in Rusland zijn voor de graanoogst verre van gunstig. Verder heeft vorst de suikerrietoogst van Brazilië, een grote teler van suikerriet, aangetast. Ook is er een steeds krapper aanbod van oliehoudende zaden, aldus de voedsel- en landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties donderdag.


De wereldvoedselprijzen zijn het afgelopen jaar zo'n 33 procent gestegen, met alle negatieve gevolgen voor inflatierisico's van dien. Met name in armere landen, die afhankelijk zijn van invoer, zorgt dat voor problemen. De voedselvoorzieningsketens hebben ook te lijden gehad onder een tekort aan arbeidskrachten als gevolg van de coronapandemie. Verder kampt de keten met hogere transportkosten.


Weerssituatie

Volgens Abdolreza Abbassian, senior econoom bij de in Rome gevestigde FAO, is de kans dat de prijzen in de komende maanden zullen dalen, waarschijnlijk beperkt. 'De laatste tijd is er een nieuwe factor die minder te controleren is dan in het verleden en dat is de weerssituatie.'

De graanprijsindex van de FAO is vorige maand 3,4 procent gestegen, terwijl een maatstaf voor plantaardige oliën met bijna 7 procent omhoog ging. De suikerprijzen stegen met bijna 10 procent tot het hoogste niveau in meer dan een jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer