Groei voedselproductie vooral in opkomende economieën

Economen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) en de voedsel- en landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties verwachten dat de komende tien jaar de voedselproductie jaarlijks 1,5 procent groeit. Die stijging doet zich vooral voor in opkomende economieën en arme landen, maar amper in geïndustrialiseerde landen.

Groei+voedselproductie+vooral+in+opkomende+economie%C3%ABn
© Studio Kastermans

De economen verwachten dat de beschikbare hoeveelheid voedsel per persoon wereldwijd gemiddeld 4 procent toeneemt. Dat globale gemiddelde verhult echter de verschillen tussen landen en werelddelen. Er wordt op wereldschaal nog steeds veel voedsel verspild, terwijl er ook miljarden mensen hongerlijden.

De voedselconsumptie van consumenten in middeninkomenlanden zal naar verwachting het meest stijgen, terwijl de beschikbaarheid van voedsel in arme landen ongewijzigd blijft. De economen zeggen in hun 'Agriculture Outlook 2021-2030' dat vooruitgang in de landbouw grotendeels gebaseerd zal zijn op betere toegang tot financiering en op investeringen in technologie en infrastructuur.


Productiviteitsverbetering

De groei van de voedselproductie wordt zowel in de plantaardige sectoren als in de veehouderij en visserij voornamelijk gerealiseerd door productiviteitsverbetering. In de veehouderij zal gebruik worden gemaakt van intensievere voermethoden en genetische verbeteringen.

Door het toenemende gezondheids- en milieubewustzijn is te verwachten dat de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking niet verder zal toenemen. Consumenten kiezen daarnaast in toenemende mate voor gevogelte en zuivelproducten in plaats van rood vlees, zo verwachten Oeso en FAO.


Broeikasgassen

De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen zal door de groei van de landbouw 4 procent toenemen. Waarschijnlijk zal de koolstofintensiteit van de landbouwproductie naar verhouding afnemen, omdat de directe uitstoot van broeikasgassen langzamer zal toenemen dan de groei van de productie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer