VN-rapport: miljarden mensen zonder dagelijks brood

Een op de tien mensen op aarde is ondervoed. Dat is het hoogste aantal sinds 2009 en het derde achtereenvolgende jaar van een toename. Ongeveer 768 miljoen mensen – meer dan de bevolking van Europa – leden vorig jaar honger, een toename van 118 miljoen (9,9 procent) mensen sinds het uitbreken van de wereldwijde coronapandemie.

VN%2Drapport%3A+miljarden+mensen+zonder+dagelijks+brood
© Nieuwe Oogst

De vijf VN-organisaties FAO, IFAD, Unicef, WFP en WHO noemen in hun gezamenlijke Wereldvoedselrapport die stijging 'een berisping van de wereldwijde belofte om de honger tegen 2030 te beëindigen'. David Beasley, directeur van het Wereldvoedselprogramma, zei dat 'de weg naar nul honger wordt geblokkeerd door conflict, klimaat en corona.

Zo'n 30 procent van de wereldbevolking, 2,3 miljard mensen, had het hele jaar door geen toegang tot voldoende voedsel. Het rapport waarschuwt dat het zonder grote veranderingen onmogelijk zal zijn om het doel te bereiken om honger te beëindigen tegen 2030. Dat is een van de belangrijkste doelen van de Sustainable Development Goals (SDG) die door de internationale gemeenschap zijn overeengekomen.


Voedselprijzen gestegen

Hoewel de grondstofprijzen begin 2020 daalden, stegen de voedselprijzen al snel te midden van grote tekorten. De voedselprijsindex van de FAO stond vorige maand 34 procent hoger dan in juni 2020. Een groot deel van de toename van de honger was 'waarschijnlijk te wijten aan de gevolgen van corona, hoewel de volledige impact van de pandemie nog in kaart moet worden gebracht.'


Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties herinnerde eraan dat ondanks het feit dat de voedselproductie sinds het midden van de jaren zestig met 300 procent is gestegen, ondervoeding een groot probleem blijft. De VN-chef, die in september een internationale top over voedsel heeft belegd, zei dat in een wereld met zo'n overvloed aan voedsel het niet kan bestaan dat er 'miljarden mensen zijn zonder toegang tot hun dagelijks brood.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer