Utrecht wil duidelijkheid van Rijk over gebiedsgerichte aanpak

Provincie Utrecht wil snel duidelijkheid van het Rijk over de gebiedsgerichte aanpak. Het Rijk moet de kaders stellen. 'Ga er maar van uit dat provincies Den Haag echt gaan bestormen om zo snel mogelijk die duidelijkheid te krijgen. Anders hebben we een joekel van een probleem', zei gedeputeerde Arne Schaddelee (ChristenUnie) vrijdagmorgen in het webinar van de provincie over 'de actualiteiten in het landelijk gebied, van stikstof tot kringlooplandbouw van de provincie Utrecht'.

Utrecht+wil+duidelijkheid+van+Rijk+over+gebiedsgerichte+aanpak
© Dirk Hol

Provincie Utrecht ontwikkelt samen met onder andere het Stikstofcollectief landbouw Utrecht, waterschappen en Staatsbosbeheer zes gebiedsprocessen voor de negen stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden.

De provincies moeten uiterlijk juli volgend jaar een plan klaar hebben liggen voor de gebiedsgerichte aanpak rond Natura 2000-gebieden. De gebiedsprocessen worden integraal aangepakt. Er wordt niet alleen naar stikstof gekeken, maar ook naar andere thema's zoals water en klimaat.


Aan de slag in Botshol

Het is nog niet helder wat er precies in de de Natura 2000-gebieden moet gebeuren, bleek uit de presentatie van provinciaal programmamanager stikstof Jacobine Meijer. Zij schetste per gebied de kritische depositiewaarde. In Natura 2000-gebied Botshol, een plassen- en moerasgebied tussen Abcoude en Waverveen, moet de provincie samen met de stakeholders echt aan de slag, zei Meijer. 'Daar is de overschrijding van de kritische depositiewaarde ongeveer 50 procent. Het gaat om een overschrijding van 500 mol per hectare per jaar. Dat is zwaar.'

In andere Natura 2000-gebieden zoals in de Zuider Lingedijk en de Uiterwaarden van de Lek is de overschrijding niet zo groot. 'Daar gaan we op een andere manier het proces en het gesprek voeren.' Of er minder hoeft te gebeuren, durft de programmamanager stikstof niet te zeggen. 'Er moet altijd iets gebeuren. Of dat veel of weinig is, vind ik lastig om te kwantificeren.'


Juridisch mijnenveld

Het gesprek tussen boeren, natuurorganisaties en andere stakeholders over de provinciale opgave is vanaf het begin constructief geweest, stelde Schaddelee. 'Maar het is frustrerend dat we op inhoud nog niet veel verder zijn gekomen.' Als oorzaak noemde hij onder andere de problemen rond de vergunningverlening. 'Onder de vergunningverlening ligt een ontzettend juridisch mijnenveld.'

Vanuit de provincie komt dan ook de oproep aan boeren om zich te melden, zodat ze een legale vergunning krijgen. 'Dat is echt belangrijk, anders lopen ze kansen mis', zei Meijer.


Plan voor grondbank

Voorzitter van het Stikstofcollectief landbouw Bert van Donselaar heeft ook zorgen over de PAS-melders. Maar er is nog een punt dat hem veel zorgen baart: de afwaardering van landbouwgrond naar landschapsgrond en het plan van de landelijke overheid om een grondbank op te richten.


'Het afwaarderen van landbouwgrond is een vuurtje dat geblust moet worden. Boeren hebben hun grond nodig. Ik zie dat een overheid niet naar een oplossing zoekt, maar naar grond. Verkoop die grond desnoods aan je buurman, maar zorg dat je de grond onder het bedrijf houdt.'

Volgens Van Donselaar kunnen boeren op een deel van de grond extensiever boeren, maar niet op alle. 'Een koe kun je niet alleen voer uit het natuurgebied laten vreten, want dan komt er geen melk.'


Weg stopt

De onduidelijkheid moet niet te lang duren, betoogde melkveehouder Jeroen van Wijk uit Odijk. 'Het stoppen van de vergunningverlening is een belemmering in de bedrijfsvoering. De weg kronkelt niet meer, maar is gestopt. Dat is kwalijk, want dan staan alle ontwikkelingen stil.'

Van Wijk vreest dat wanneer boeren bezig gaan met de gebiedsgerichte aanpak, de rijksoverheid nog met andere maatregelen komt. Volgens de gedeputeerde is het aan de provincies om de landelijke overheid dan door te geven dat ze ermee moet stoppen. 'Dan moet je ook kunnen zeggen dat we alles uit de kast hebben getrokken voor de gebiedsgerichte aanpak. Meer kunnen we niet halen.'


Verbinding zoeken

Naar die zekerheid is Van Wijk op zoek, zei hij. 'Als we dat stukje vertrouwen hebben, daar kunnen we wat mee. Dan roep ik collega's op om de verbinding te zoeken met elkaar.'

Van Donselaar is het daarmee eens. 'Provincies hebben de komende anderhalf jaar nog een hoop werk te doen. We moeten weerstand kunnen bieden op alles wat op ons af komt. Opkopers kunnen volgende week toeslaan. Dat is razend spannend. Zorg er ook voor dat stoppers goed kunnen stoppen. Ga die puzzel samen maken', riep hij boeren op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer