Stikstofdossier verwondert nieuwe Groningse gedeputeerde

Als er een dossier is waarover de nieuwe Groningse landbouwgedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) zich verwondert, dan is dat het stikstofdossier. Dat zei hij woensdag in de Provinciale Statenvergadering.

Stikstofdossier+verwondert+nieuwe+Groningse+gedeputeerde
© Twan Wiermans

'En hoe meer ik erover hoor, hoe groter de verwondering lijkt. Volgens filosoof Plato is verwondering het begin van de wijsheid. Ik hoop dat die wijsheid dan ook volgt', vervolgde de gedeputeerde die is afgestudeerd als filosoof. Het was de eerste Statenvergadering voor Hamster. De oud-wethouder van gemeente Stadskanaal werd eind januari benoemd als provinciebestuurder. Hij volgde Henk Staghouwer op die minister van LNV werd.


Johan Hamster, gedeputeerde Groningen (ChristenUnie).
Johan Hamster, gedeputeerde Groningen (ChristenUnie). © Gemeente Stadskanaal

Een meerderheid van de Provinciale Staten gaf woensdag groen licht voor de motie 'Uit de stikstofcrisis' van PVV, Groninger Belang, Forum voor Democratie, Partij voor het Noorden, BVNL en Ons Groningen. Hamster krijgt de opdracht mee om aan te dringen bij het Rijk op een oplossing voor alle stikstofprobleemgevallen. Maar ook voor een wetenschappelijke validering van alle stikstofmaatregelen, stikstofnormen en modellen die bij dit nieuwe beleid worden gehanteerd. De gedeputeerde ziet de motie als steun en een duw in de rug.


'Enerzijds is deze motie volledig in lijn met de richting die wij lopen. Wij dringen heel erg aan op oplossingen voor probleemgevallen. Dat staat helemaal buiten kijf. Misschien wordt er net iets te hard geduwd door te zeggen dat er tot op heden niets wetenschappelijk is gevalideerd.'


Hardrijdende trein

Voordat hij de woordvoering over stikstof begon, deelde Hamster de Statenleden mee dat zijn inhoud niet veel anders zal zijn dan die van Staghouwer. 'Ik stap op een ontzettend hardrijdende trein en zal niet radicaal andere routes of paden zal gaan bewandelen of mij anders ga opstellen dan mijn voorganger. Misschien dat de toon hier en daar iets anders is. De inhoud zal niet heel veel verschillen, omdat het voornamelijk al door u besproken en voorbereid is.'

Dat betekent dat Groningen onder andere blijft inzetten op metingen in Natura 2000-gebied Het Lieftinghsbroek en samen met provincies Friesland en Drenthe wil komen tot een 'laaghangendfruitaanpak' met als doel een daadwerkelijke reductie op korte termijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer