Deskundigen: oplossing voor stikstofcrisis wankelt nu al

Een nieuwe stikstofnorm, bedoeld om de vastgelopen vergunningverlening voor bouw- en infraprojecten op gang te brengen, dreigt te stranden voor de rechter. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Deskundigen%3A+oplossing+voor+stikstofcrisis+wankelt+nu+al
© Twan Wiermans

Deskundigen, het RIVM en topambtenaren waarschuwen dat een net ingevoerde vergunningsregel een groot deel van de stikstofuitstoot van grote projecten buiten beschouwing laat. Kwetsbare natuur dreigt hierdoor mogelijk te verslechteren, in strijd met Europese regels. Dat maakt de kans reëel dat de Raad van State er een streep doorzet, geeft de krant aan.De vergunningverlening, die enkele jaren terug al bleek te botsen met Brusselse regels, komt dan opnieuw stil te liggen. Dat blijkt uit gesprekken met stikstofexperts en interne documenten die het ministerie van LNV eind vorig jaar vrijgaf na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.


Afstandsgrens

Mikpunt van de kritiek is de afstandsgrens. Om de gestagneerde vergunningverlening voor bouw- en infraprojecten los te trekken, geldt sinds 20 januari voor alle sectoren een vaste maximale afstand van 25 kilometer voor het berekenen van de hoeveelheid stikstof die een project neerslaat op natuur.


Deze week stuurde Johan Vollenbroek van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) een open brief aan ministers Henk Staghouwer (LNV) en Christianne van der Wal (Natuur & Stikstof). Daarin roept hij op om de afkapgrens van 25 kilometer te schrappen.

Ook moet volgens MOB intern salderen alleen nog maar worden toegestaan met werkelijk gerealiseerde ruimte, niet meer met latente ruimte. Ook pleit hij met onmiddellijke ingang voor een moratorium op nieuwe veestallen, biomassacentrales en vliegvelden.


Social contract

Vollenbroek stelt dat de mogelijkheid voor het aangaan van een social contract met betrekking tot stikstof verkend moet worden. 'Met alleen een wettelijk/juridisch traject gaat u het niet redden', schrijft hij aan de ministers. 'Wij hebben de indruk dat in de agrarische sector het begrip is doorgedrongen dat het in het natuur/stikstofdossier zo niet langer kan. Zelfs FDF heeft recent gecommuniceerd het belangrijk te vinden dat onze natuur niet verder instort en insecten en vogels weer terugkomen, omdat dit ook van belang is voor een gezonde agrarische sector.'

De MOB-voorman stelt dat het gevaar op de loer ligt om nog dieper weg te zakken in 'het nu al diepe juridische moeras, hetgeen niet goed is voor natuur, noch voor de agrarische sector, noch voor de Nederlandse economie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer