Melkveehouder benut gebiedsproces voor transitie

Jeroen van Wijk uit Odijk heeft een melkveebedrijf. Daarnaast is hij bestuurlijk actief bij LTO Noord-afdeling Utrecht. Hij is hard opzoek naar manieren om zijn bedrijf toekomstbestendig te maken, maar daar heeft hij provincie Utrecht voor nodig.

Van Wijk legt uit wat hij nodig heeft van de provincie. 'Wat ik graag wil voor de toekomst is een stukje standvastigheid en realiteit. Ik heb het bedrijf overgenomen van mijn vader en die heeft het overgenomen van zijn vader. Ik zou willen dat mijn kinderen het over kunnen nemen als ze dat willen.'

Een toekomstbestendig bedrijf dus, geeft hij aan. 'Ik denk dat dit natuurinclusief kan zijn, maar daar hebben we elkaar wel voor nodig. We moeten samen een toekomstbestendige landbouw neerzetten in provincie Utrecht.' Helaas zijn er processen die dat lastiger maken voor de melkveehouder. 'Ik ben opzoek naar nieuwe verdienmodellen en aan het kijken naar natuurinclusieve landbouw, maar ik heb de provincie nodig om dat te realiseren.'


Geen duidelijke visie

Er zijn processen die de melkveehouder belemmerd hebben in zijn bedrijfsvoering. 'Bijvoorbeeld regeltjes niet doorzetten en geen duidelijke visie van waar we naartoe moeten. Het bedrijf heb ik in 2014 overgenomen. Ik heb alles rond gerekend om 1,2 miljoen liter melk te leveren. Uiteindelijk komt er fosfaatwetgeving en kan ik geen 1,2 miljoen liter leveren, maar 1 miljoen.'

Financieel kan het dan niet meer uit, weet hij. 'Ik kom in de knoei en ga dus kijken naar andere verdienmodellen, maar dan komt er een stikstofprobleem en volgt exact hetzelfde. We weten weer niet waar we naartoe moeten.' Wat Van Wijk wil, is zekerheid. 'Provincie Utrecht kan een stukje zekerheid geven en ik wil onderzoeken of de transitie naar natuurinclucief mogelijk is. We hebben elkaar keihard nodig om alles tot een succes te maken.'


Meld je hier aan voor webinar Actualiteiten in het landelijk gebied, van stikstof tot kringlooplandbouw

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer