Boeren en natuurorganisaties gaan stikstofdepositie meten

Veehouders Aike Kuper van LTO en Henk Wortelboer van trekkergroep Groningen gaan samen met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de stikstofdepositie meten in Natura 2000-gebied Liefstinghsbroek. Het meten hoort bij de gebiedsgerichte aanpak, waarbij het een essentieel onderdeel gaat zijn.

'We willen hier in Groningen weleens weten of er daadwerkelijk stikstofdepositie is en of dat dan inderdaad uit de landbouw komt', vertelt Wortelboer. 'Tot dusver is het hele stikstofverhaal alleen een theoretische rekensom', vult Kuper aan. 'Wij hebben zelf het idee dat dit een mooi project is om harde cijfers in beeld te krijgen.'

Tweede Kamerlid Derk Boswijk van het CDA liep maandag met alle partijen door het natuurgebied. 'Deze samenwerking is soms gepolariseerd, maar het is mooi dat het hier lukt. Uiteindelijk hebben we de meetuitslagen nodig om te zien of het werkt wat we doen. Dat zorgt ook voor meer draagvlak', aldus de politicus.


Draagvlak in de sector is ook wat Wortelboer en Kuper willen behouden. Het grote probleem is nu de tijd, want veel tijd is er bij sommige boeren niet. Kuper: 'Van alle kanten is er druk op de sector. We hebben hier veel Programma Aanpak Stikstof-melders die willen dat de zaak wordt gelegaliseerd. Meten kost tijd en die tijd moet ons gegund worden.'

Boswijk vindt ook dat hier tijd voor moet worden gemaakt. 'Het kan niet zo zijn dat we miljarden euro's gaan verbranden zonder dat we weten of het zin heeft.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer