LTO-bestuurder: 'Extra duurzaamheid moet zich altijd terugbetalen in prijs'

'Extra duurzaamheidseisen moeten zich altijd terugbetalen in de prijs', zegt LTO-bestuurder en akkerbouwer Hendrik Jan ten Cate. Daarmee reageert hij op het bericht van Rabobank eerder deze week.

LTO%2Dbestuurder%3A+%27Extra+duurzaamheid+moet+zich+altijd+terugbetalen+in+prijs%27
© Burt

Daarin laat de bank weten dat een aantal aardappelverwerkers in Noordwest-Europa kortgeleden nieuwe doelstellingen tot 2030 heeft vastgesteld. Deze houden concreet in dat aangesloten telers aan hogere (certificerings)eisen moeten voldoen wat betreft duurzaamheid en klimaat. Volgens Ten Cate merkt de sector er nog weinig van dat verwerkers werken aan deze extra eisen. 'Maar het kan niet zo zijn dat de eisen en risico's op het bordje van de teler komen te liggen.'

Verwerkers hebben duidelijke ambities om de impact van de aardappelteelt op het klimaat en milieu te verlagen richting 2030, waardoor de relatie tussen telers en afnemers vaster wordt. Volgens de Rabobank is er dan voor consumptieaardappeltelers mogelijk minder ruimte voor de vrije handel.


Spannende ontwikkeling

Ten Cate denkt dat het lastiger is om reële contractprijzen te bepalen als er daadwerkelijk minder vrije transacties plaatsvinden. 'Wat dat betreft, vind ik deze ontwikkeling wel spannend.' De toenemende risico's in de aardappelteelt baren de LTO-bestuurder ook zorgen, onder meer door de stijgende kosten van bijvoorbeeld energie en kunstmest.


'Een deel van de aardappeloogst moet je vastleggen. Dat is nu een lastige keuze. De contractprijzen zijn wel gestegen, maar dat is zeker bij matige opbrengsten niet voldoende', geeft hij aan. Rabobank meldt dat het een uitdaging wordt voor akkerbouwers die specifiek voor de vrije markt telen om hun onafhankelijkheid te behouden. Aardappelen die niet aan de standaarden van de verwerkers voldoen, zijn moeilijker te verkopen.


Milieugebruiksruimte

Met de klimaat- en milieudoelstellingen nemen de verwerkers het initiatief om de impact van de aardappelteelt op de milieugebruiksruimte te verlagen. Een risico voor de individuele teler is dat een wildgroei aan labels en eisen ontstaat. Die perkt de vrijheid van de markt in en zet het verdienmodel van de vrije consumptieaardappelteler onder druk, aldus Rabobank.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer