Waarde laatste betalingsrechten daalt dit jaar met 20 euro

De waarde van betalingsrechten is in 2022 ongeveer 20 euro lager dan in 2021. Dit is het gevolg van een verschuiving binnen het GLB-budget van inkomenssteun naar plattelandsontwikkeling.

Waarde+laatste+betalingsrechten+daalt+dit+jaar+met+20+euro
© Twan Wiermans

2022 is het laatste jaar dat er betalingsrechten zijn. In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in. Daarom vervallen alle betalingsrechten vanaf 31 december 2022. Daarvoor in de plaats komt een nieuwe basisvergoeding die kan worden aangevuld met premies voor de ecoregelingen.

Een betalingsrecht was vorig jaar 259,73 euro waard. In 2022 is dit ongeveer 20 euro lager, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) dinsdag. Dit najaar wordt het precieze bedrag bekendgemaakt.


De waarde is lager omdat een deel van het budget van inkomenssteun naar plattelandsontwikkeling gaat. Betalingsrechten zijn een onderdeel van inkomenssteun. De waarde ervan wordt berekend door het overgebleven budget te verdelen over het aantal goedgekeurde aanvragen.

RVO.nl bekijkt wie de betalingsrechten in gebruik heeft op 15 mei 2022. Aan deze landbouwer wordt uitbetaald. Een overdracht van betalingsrechten moet voor die datum worden aangemeld bij de rijksdienst. Meer informatie staat op de website van RVO.nl onder Betalingsrechten overdragen of afstaan.

Vanaf 31 december 2022 vervallen alle betalingsrechten. In plaats daarvan komt er een andere vergoeding uit het GLB. Dit wordt een basispremie per hectare landbouwgrond. De rijksdienst verwacht hierover aan het eind van de zomer te berichten. Het proces kan worden gevolgd op de RVO.nl-website via Het nieuwe GLB.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer