Betalingsrechten+te+laat+vastgesteld
Nieuws
© Wikipedia

Betalingsrechten te laat vastgesteld

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een forse achterstand in het vaststellen van de betalingsrechten van boeren. Volgens staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) heeft 7 procent van de aanvragers nog geen duidelijkheid.

Dit jaar moeten nieuwe betalingsrechten worden vastgesteld op basis van de op 15 mei 2015 aanwezige subsidiabele landbouwgrond. RVO is daar in december mee begonnen.

‘Op 31 maart waren voor 93,1 procent van de aanvragers de betalingsrechten vastgesteld’, meldt Van Dam. Toegezegd was echter dat op 1 april iedereen duidelijkheid zou hebben, omdat dan de Gecombineerde opgave 2016 van start gaat.

Handmatige controle

De belangrijkste hinderpaal voor RVO was het handmatig controleren van complexe gebruiksovereenkomsten waarbij meerdere partijen zijn betrokken. De dienst heeft zich daar vooraf op verkeken.

De staatssecretaris betreurt dat en verzekert dat RVO nu ‘alles op alles zet’ om de vaststelling voor alle aanvragers zo snel mogelijk af te ronden. Daarvoor is extra capaciteit ingezet.

Nog drie weken

Uiterlijk 21 april heeft iedereen duidelijkheid over het aantal en de waarde van de betalingsrechten, belooft Van Dam. Alle ondernemers die het betreft, krijgen een brief van RVO.

Daarin wordt onder meer aangegeven hoe ze de Gecombineerde opgave 2016 alvast kunnen indienen, ook als nog geen betalingsrechten zijn toegekend. Uitstel van de einddatum van 15 mei is niet mogelijk, aldus de bewindsman.

LTO teleurgesteld

LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat is teleurgesteld over de vertraging. Hij noemt het bijzonder lastig voor de ondernemers die nog wachten op duidelijkheid.

‘Maar ik stel wel vast dat Van Dam de ernst van de situatie onderkent. En ik ga ervan uit dat hij maximale druk zet op RVO om alles nu snel af te werken’, aldus Maat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer