Negen+op+tien+agrari%C3%ABrs+heeft+GLB%2Dgeld+binnen
Nieuws
© Wikipedia

Negen op tien agrariërs heeft GLB-geld binnen

Negen op de tien boeren en telers die om uitbetaling van betalingsrechten heeft aangevraagd, hadden op 31 januari 2016 het geld ontvangen.

Dit is in lijn met de doelstelling van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), meldt de overheidsdienst op haar site.

Een deel van deze aanvragers heeft het totale bedrag in een keer ontvangen. De rest heeft of een voorschotbetaling gehad (vóór 1 december 2015) of een eerste betaling (een deel van het totale bedrag).

Definitieve beschikking

Aanvragers die een voorschotbetaling of een eerste betaling hebben gehad, ontvangen na afronding van alle controles de definitieve beschikking met daarin het totale bedrag. Alle aanvragers krijgen uiterlijk 30 juni de betaling. Dus ook de 10 procent van de aanvragers die op 31 januari nog geen betaling hadden ontvangen.

Dit het eerste jaar van het nieuwe GLB 2015-2020. Voor het eerst moeten de betalingsrechten worden vastgesteld en de (controle van) de uitbetaling is volgens RVO complexer geworden. Het aantal aanvragers dat te maken krijgt met een latere betaling is dan ook hoger dan vorige jaren.

Redenen

RVO.nl noemt verschillende redenen waarom nog niet alle aanvragers een (volledig) bedrag hebben ontvangen. In het algemeen geldt dat de verplichte controles van de aanvraag nog niet zijn afgerond. Zo is er sprake van private overeenkomsten, waarbij nog aanvullende controles nodig zijn.

Ook zijn bij aanvragen voor betalingsrechten uit de Nationale reserve afgewezen, die moeten worden beoordeeld of er betalingsrechten op basis van referentiegegevens kunnen worden toegekend. Verder zijn er aanvullende controles nodig

Daarnaast zijn er situaties die elk jaar leiden tot een latere uitbetaling, zoals bij een zware overtreding van de randvoorwaarden die kan leiden tot een hoge korting. Ook zijn er zijn percelen opgegeven die (deels) niet aangemerkt kunnen worden als landbouwgrond of te groot zijn opgegeven. Ook hier zijn aanvullende controles nodig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer