Gezond bladapparaat zorgt voor goede suikeropbrengst

Dankzij het gezonde bladapparaat hebben bieten door gunstiger weer met koudere nachten en overdag meer zon meer suiker geproduceerd dan afgelopen jaren. Dat stelde directeur agrarische zaken Arno Huijsmans verleden week tijdens een online telersbijeenkomst van Cosun Beet Company.

Gezond+bladapparaat+zorgt+voor+goede+suikeropbrengst
© Koos van der Spek

'De afgelopen twee jaar viel het suikergehalte tegen', zegt Huijsmans. 'Vorig jaar was het gehalte gemiddeld 16,3 procent. Dit jaar startte de campagne met een suikergehalte van 15,7 procent, maar vanaf week 6 tot en met afgelopen week bleef het gemiddelde boven 17 procent.'

Ook geeft de directeur agrarische zaken aan dat de daling van het suikergehalte door bewaarverliezen dit jaar twee weken later begon dan gangbaar. 'Ondanks het hoge gehalte valt de suikeropbrengst 100.000 ton lager uit dan dat we hadden gepland. Al is 1,14 miljoen ton suiker nog steeds een mooie hoeveelheid.'


Wateroverlast en aphanomyces

Verder meldt Huijsmans dat telers regionaal last hebben gehad van wateroverlast en de bodemschimmel Aphanomyces cochlioides. 'Vooral noordelijke telers hadden problemen met de aphanomyces. Desondanks hebben de akkerbouwers door hun inzet samen met de loonwerker en de buitendienst nog een goede kwaliteit suikerbieten afgeleverd', zegt hij tevreden.


De directeur agrarische zaken zegt dat voor de huidige en aankomende vorstperiode bietentelers bericht hebben gekregen. Dit zodat ze juiste maatregelen kunnen treffen om de suikerbieten zoveel mogelijk zonder vorstschade te leveren. Cosun heeft hiervoor een calamiteitenregeling in werking gesteld.


Huijsmans is relatief tevreden over de suikerprijzen. 'De noteringen op de Europese markt in Londen laten een stijging zien van 350 euro per ton in juli naar 470 euro per ton in december. Dat is nog niet helemaal waar we naartoe willen, maar het is wel een positieve ontwikkeling. De hoge prijs komt door de wereldwijd lage voorraad van suikerbieten. Deze wordt ook nog niet genoeg aangevuld', licht hij toe.


Slechte opbrengst rietsuiker

'In Brazilië zijn door de natte weersomstandigheden de opbrengsten van rietsuiker ook niet om over naar huis te schrijven', vervolgt de directeur agrarische zaken. 'Daarnaast produceren ze vanwege de hoge olieprijzen meer ethanol uit suiker. Dat geeft aan dat de prijsstijging waarschijnlijk doorzet en voorlopig op een hoger niveau blijft.'

Cosun Beet Company verwacht de campagne rond 11 januari 2022 na 120 dagen af te ronden. 'De fabrieken draaien goed', zegt Huijsmans. 'Vorig weekend lag de productie op onze fabriek in het Groningse Vierverlaten door een stroomstoring even stil, maar dat is na ongeveer anderhalve dag weer opgelost.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer