'Stikstof, puinhoop of aan de slag'

Wat een zooi! We hebben drie maanden geleden verkiezingen gehad en nu wordt er door sommigen al gehint op nieuwe verkiezingen. 'We willen een snelle formatie' en 'voor de zomer is er een nieuw kabinet'. Gelukkig zijn de politici wel zo gehaaid om er geen jaartal bij te noemen.

%27Stikstof%2C+puinhoop+of+aan+de+slag%27
© Joost de la Court

Begin deze eeuw waren er ook om de haverklap verkiezingen. Een kabinet dat het twee jaar uithield was al heel wat. Toen was het rustig tijdens een demissionaire periode. Ook dat is anders. Het demissionaire kabinet gaat op vrijwel elk onderwerp gewoon door.

Zo ook op het gebied van stikstof. Het beleid is onnavolgbaar en de puinhoop wordt volgens mij alleen maar groter. Al dan niet geholpen door uitspraken van rechters en de Raad van State. Enerzijds doet laatstgenoemde uitspraken waarmee het Programma Aanpak Stikstof onderuit is gehaald. Elke activiteit die gepaard gaat met stikstofuitstoot is vergunningplichtig. Dan heb je het volgens mij over zo'n beetje elke handeling waar een mens bij betrokken is. Anderzijds zegt diezelfde raad dat je geen vergunning nodig hebt als je intern saldeert. Op die manier hebben wij een positieve weigering gekregen.

De stikstofdiscussie laait nu weer hoog op. Men slingert elkaar weer met rapporten om de oren. Verwijten vliegen over en weer. Ik doe daar soms ook aan mee. Verspilde energie en het lost niks op.

Wachten op de uitslag van een volgend onderzoek helpt niet, we moeten aan de bak

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

'Er moet meer worden gemeten' en 'de belangenbehartigers moeten meer advocaten inhuren, want in de rechtbank wordt het beleid gemaakt'. Misschien helpt meer meten wel. En blijkt de uitstoot van de melkveehouderij/landbouw 35 of 30 procent, in plaats van 41 procent. Wordt de discussie dan anders? En extra advocaten, leiden die tot andere uitspraken?

We mogen van de politiek verwachten dat fatsoenlijk beleid wordt gemaakt dat langjarig duidelijkheid geeft, zodat we op basis daarvan kunnen investeren. En dat we niet telkens worden verrast door gerechtelijke uitspraken, omdat de gekozen volksvertegenwoordigers alleen maar druk zijn met zichzelf.

Van de melkveehouderij wordt verwacht dat de ammoniakemissie vermindert. Ja, we hebben al veel gedaan. En ja, het is verhipt lastig. Het helpt wel als er een plan ligt om stappen te zetten. Het plan van LTO helpt daarbij. Met een flinke financiële bijdrage van het Rijk. Wachten op de uitslag van een volgend onderzoek helpt niet. We moeten aan de bak. Voor onszelf en onze toekomst!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer