'Gebrek aan vertrouwen voedt discussie'

De vragenronde op een gespreksavond over Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal kende een pittige start. Er kwamen verwijten, zorgen, wantrouwen en twijfel in verschillende, soms stevige, bewoordingen over ons heen.

%27Gebrek+aan+vertrouwen+voedt+discussie%27
© Joost de la Court

Samen met de gemeente en de projectleider mocht ik een verhaal houden. Mijn deel ging over wat het voor de landbouw betekent. Doel van de avond was om te horen hoe boeren aankijken tegen de verkenning naar een nieuw nationaal park. En welke ideeën zij hebben, zodat we daarmee aan de slag kunnen.

Dat liep iets anders. Er moest stoom worden afgeblazen. We krijgen veel over ons heen de laatste tijd. Proefballonnen over inkrimping van de veestapel, onteigening, intrekking van vergunningen. Het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn waarbij domweg stroken grond langs sloten aan je worden onttrokken. Kalenderlandbouw. De boer-tot-bordstrategie waarvan we maar moeten afwachten of het ons iets brengt waar je wat mee kunt. Het gedoe rondom Wierdense Veld waarbij voor enkele vierkante meters hoogveen een aantal boeren moet worden opgekocht.

Dat geeft onzekerheid. Je weet niet waar je aan toe bent. Wat je perspectief is. Of er zelfs wel perspectief is. Hoezo vertrouwen? In wie? Hoe dan? En dan komt er zo'n plan voor een nieuw nationaal park voorbij. Wat moeten we daar weer mee? Ik snap die vragen. Ze zijn ook terecht. Toch vind ik nog steeds dat we als landbouw bij zulke processen aan tafel moeten zitten. Ik vind dat we onze stem daar moeten laten horen en gelden. Juist in de samenstelling van alle verschillende partners is ook de stem van boeren van belang.

We krijgen veel over ons heen de laatste tijd: proefballonnen over inkrimping van de veestapel, onteigening, intrekking van vergunningen

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Ik heb het programmateam met zes gemeenten, twee waterschappen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Overijssel, Vitens, recreatie en toerisme bij ons op het bedrijf gehad. Verteld waar we mee bezig zijn. Aan welke eisen we moeten voldoen naast het leveren van eersteklasmelk. Dat maakt indruk. Ik merk dat in het programmateam met andere ogen wordt gekeken naar boeren.

Maar ja, dat verhaal uit de tweede alinea is er ook met alle ellende die over ons wordt uitgestort. Hoe komen we weer normaal in gesprek? Door elkaar op zo'n gespreksavond toch weer op te zoeken. Ik vertel hoe ik ertegen aankijk en de zaal geeft duidelijk aan wat er leeft. Later op de avond werd het een goed, maar nog steeds stevig gesprek. En na afloop samen aan de bar een biertje.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer