'Landsadvocaat wil boeren rechteloos maken'

Trek vergunningen in van boeren in de buurt van natuurgebieden om het stikstofprobleem op te lossen. Dat is het advies van de landsadvocaat aan demissionair landbouwminister Carola Schouten. Vorige week ging het nog over grootschalige inzet van onteigening als oplossing voor dezelfde kwestie. Telkens als je denkt dat je het dieptepunt al hebt bereikt, komt er weer een nieuw advies dat nog erger is.

%27Landsadvocaat+wil+boeren+rechteloos+maken%27
© Joost de la Court

Waar gaat het nu om en over? Is er een stikstofprobleem in Nederland? Ja. Overal waar menselijke activiteit is, heb je uitstoot van schadelijke stikstofgassen. We zijn een klein en vol landje, dus het is logisch dat de druk van emissie van stikstofgassen groot is. De landbouw heeft daar ook een aandeel in.

Doen we er wat aan? Een volmondig ja. De stikstofuitstoot vanuit alle sectoren is met succes fors teruggedrongen. 60 tot 70 procent reductie van emissies van ammoniak en van stikstofoxiden. Kennelijk is het nog niet genoeg.

Kunnen we nog verder terug? Ja, er ligt een plan van LTO, Bouwend Nederland en nog een aantal organisaties om snel een forse reductie te realiseren. Met innovatie, inzet van management et cetera. Ook projecten zoals 'Netwerk Praktijkbedrijven' werken eraan om te onderzoeken wat in de praktijk haalbaar is.

We zijn een klein en vol landje, dus het is logisch dat de druk van emissie van stikstofgassen groot is

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Dan vraag je je toch af hoe iemand het in zijn hoofd haalt om zo'n advies te geven. Ik kan er niet bij. Je studeert rechten en wordt advocaat omdat je ambitie hebt om het Nederlandse recht te dienen. Bijvoorbeeld om mensen te helpen om hun recht te halen of de overheid te helpen om haar beleid rechtvaardig te laten zijn. Dan word je landsadvocaat en kom je tot een advies dat het recht van vergunningen aan de kant kan worden geschoven. Hoe bedenk je het!

Gaat die man ook nog doodleuk vertellen dat onteigening veel te lang duurt. Ja, dat wisten we al. Het wapen van onteigening zat en zit trouwens al in de gereedschapskist van de provincies bij het realiseren van Natura 2000-opgaven. Dat zijn lange, taaie processen.

Als je eerst de vergunning afpakt, is het bedrijf direct waardeloos. Intrekken van de vergunning gevolgd door handhavingsverzoeken van MOB en je kunt als boer wel inpakken. Nadat je bedrijf waardeloos is gemaakt pas beginnen met onderhandelen over schadevergoeding? Dan ben je als landsadvocaat echt niet goed wijs. Je bent een schande voor het Nederlandse rechtssysteem.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer