'Deelnemen aan Netwerk Praktijkbedrijven'

Midden in de vakantietijd een column schrijven. Waar ga ik het over hebben? Ik zou natuurlijk de stapels rapporten over landbouw, veehouderij en stikstof kunnen bespreken. Als ik alleen de titels zou noemen, is deze column al te klein.

%27Deelnemen+aan+Netwerk+Praktijkbedrijven%27
© Joost de la Court

Ik zou ook kunnen schrijven over dat ik vanmorgen de koeien de wei in heb gestuurd en mest heb uitgereden. Zonder vergunning, dus zwaar in overtreding! Ik heb toch al geen Natuurbeschermingswetvergunning, maar een positieve weigering. Dus dat maakt ook niks uit.

Landbouwminister Carola Schouten is er maar druk mee om te midden van deze zelfgecreëerde puinhoop iets van beleid neer te zetten dat ergens toe leidt. Nu is bovenstaande aanleiding genoeg om enorm kwaad te worden of compleet moedeloos. Er zijn dagen dat ik daar ook last van heb. Maar daar schiet niemand iets mee op, ikzelf ook niet.

We gaan maar gewoon aan de slag met het mooiste vak dat er bestaat: boer zijn! In mijn geval met koeien. We zijn een nieuwe uitdaging aangegaan als deelnemer van het project Netwerk Praktijkbedrijven. We zijn een van de dertig demonstratiebedrijven. Dat betekent veel registreren, bijhouden en proberen bij te sturen. Doel is 30 procent reductie van ammoniak- en methaanemissie. Dat is best een uitdaging.

Scherper zijn op eiwit in rantsoen, water bij de mest, er zijn altijd mogelijkheden om te verbeteren

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Op gebied van ammoniak en de stikstofkringloop heb ik de boel al redelijk in beeld en weet ik aan welke knoppen ik moet draaien. Hiervoor heb ik namelijk deelgenomen aan Proeftuin Natura 2000. Daar heb ik veel geleerd over waar de stikstoflekken zitten. Om dan nogmaals een flinke reductie van ammoniak te bereiken, wordt wel een dingetje. Scherper zijn op eiwit in rantsoen, water bij de mest, dat soort dingen. Er zijn altijd mogelijkheden om te verbeteren.


Maar nu moet het in combinatie met minder methaanuitstoot van de koe of op een andere manier met minder CO2. Dat is voor ons nog een behoorlijke black box. De grootste bron van broeikasgassen is de methaanproductie in de pens. Maar hoe daarop te sturen is een lastige. Er zijn niet direct eenvoudige kengetallen of indicatoren waar je je op kunt richten.

Bij stikstof is het relatief gemakkelijk. Ruw eiwit in het rantsoen is een heel belangrijke. En voor gevorderden ruw eiwit in verhouding tot energie. Bij CO2 staat een groot vraagteken. Ook onderzoekers zijn nog niet verder dan aanwijzingen. En toch gaan we ermee beginnen. Proberen, registreren, meten, analyseren en discussiëren. Dat gaat ons verder brengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer