Organische mineralen voor betere botten kip

Organisch fosfor en calcium uit beendermeel van varkens kunnen de botkwaliteit van kippen verbeteren. Doordat deze mineralen zijn gebonden aan koolstof, zijn ze beter op te nemen dan mineralen uit gesteente.

Organische+mineralen+voor+betere+botten+kip
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit onderzoek van Bahadir Can Güz van Adaptatiefysiologie van Wageningen University & Research (WUR) bij duizend vleeshaantjes. De haantjes worden zwaarder en hebben hierdoor volgens Güz vaker pootproblemen. In twee proeven vergeleek hij een snelgroeiend kippenras met een langzamer groeiend ras.

De WUR-onderzoeker merkte dat de kip op organische mineralen grotere en dichtere botten kreeg en daarmee sterkere poten. Die effecten waren kleiner bij kippen die anorganische mineralen kregen. Ook verrijking van de kippenhokken met klimrekken en levende insectenlarven verbetert de botten, omdat de kippen meer bewegen, zo kwam uit het onderzoek naar voren.

De resultaten van Güz worden momenteel beproefd in een vervolgonderzoek bij vijfentwintigduizend kippen, hanen en hennen. De onderzoeker wil in de toekomst ook kijken naar leghennen. Hij wil zien of de gebonden mineralen ook de eiproductie kunnen verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer