Staghouwer: vogelgriep lijkt structureel probleem

Minister Henk Staghouwer van LNV stelt dat vogelgriep een structureel probleem wordt en dat dit virus mogelijk jaarrond in ons land voorkomt. Daarmee vormt de ziekte een permanente bedreiging. Hij wil dit probleem in Europa aankaarten.

Staghouwer%3A+vogelgriep+lijkt+structureel+probleem
© Nieuwe Oogst

'De vogelgriepsituatie vraagt om oplossingen op de langere termijn en om een nieuwe visie op hoe we met de pluimveehouderij en vogelgrieppreventie en -bestrijding om moeten en willen gaan', zo stelt de minister in een Kamerbrief.

Volgens Staghouwer zijn in veel Europese lidstaten uitbraken met vogelgriep gemeld. Daarbij is niet alleen het aantal besmettingen bij wilde vogels hoog, ook zijn veel locaties met pluimvee besmet geraakt. Het is in zijn ogen nog te vroeg om de situatie ten opzichte van voorgaande jaren te kunnen duiden, omdat het virus nog alom aanwezig lijkt te zijn.

Het valt de minister wel op dat de besmettingen zich nu in meer in Nederlandse regio's voordoen dan vorig jaar. 'We zien nu ook besmettingen in regio's die niet zijn geïdentificeerd als hoogrisicogebied met veel watervogels.'


Staghouwer ziet nu geen mogelijkheid voor een gedifferentieerder beleid ten aanzien van de ophokplicht. Een versoepeling van de ophokplicht voor vrije-uitloopbedrijven is daarom geen optie.

In de afgelopen vier dagen zijn vier besmette bedrijven gemeld. Daarbij ging het om één besmet bedrijf in Lelystad op zaterdag en drie bedrijven in Ede, Willemstad en Grootschermer op maandag. Dat laatste bedrijf was eind oktober 2021 ook al besmet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer