Voorzichtigheid geboden na uitbraak vogelgriep Ede

Het instellen van een vervoersverbod in een groot gebied rondom de uitbraak van vogelgriep in Ede is een vervelende maatregel. 'Voorzichtigheid is nu wel op zijn plaats', vindt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. 'De situatie is zorgelijk.'

Voorzichtigheid+geboden+na+uitbraak+vogelgriep+Ede
© DIRK HOL

'We hadden er wel rekening mee gehouden dat vogelgriep een keer kon toeslaan in een pluimveedicht gebied', zegt De Jong. 'De heftigheid van het huidige vogelgriepvirus gaf geen garantie dat het niet ook buiten de waterrijke gebieden zou toeslaan.'

De gedachten van de voorzitter gaan nu terug naar de vogelgriepuitbraak van 2003 toen het virus ook toesloeg in dit gebied. 'Wel is de situatie nu duidelijk anders. We weten veel meer over de overdracht van het virus en de pluimveehouders weten waar de risico's zitten. Dat is ook wel te zien, want we hebben tot nu toe ook nog geen overdracht gehad van bedrijf naar bedrijf. Hopelijk lukt dat nu ook nog. Over 48 uur weten we meer.'


Dat er rond de 10 kilometerzone nog een groot gebied is waar vervoer van pluimvee en gevogelte niet is toegestaan is een heel vervelende maatregel. 'Deze uitbraak treft een fors deel van de sector, en een deel van de hele keten komt stil te liggen', zegt de voorzitter. Voor de zekerheid is dit wel het beste, hopelijk is het van korte duur.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer