Bunzing en vos met vogelgriep gevonden

Een met hoogpathogene vogelgriep besmette bunzing is op het Zuid-Hollandse Goeree Overflakkee gevonden, meldt Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) maakt daarnaast melding van een vos met vogelgriep.

Bunzing+en+vos+met+vogelgriep+gevonden
© nieuwe oogst

De bunzing, die zich vreemd gedroeg, is op 8 januari gevonden. Het dier draaide ongecontroleerd met zijn kop en was volledig gedesoriënteerd. Na observatie werd besloten het dier te euthanaseren. Onderzoek door WBVR toonde aan dat de bunzing was besmet met het hoogpathogene H5N1-vogelgriepvirus.

Een vos werd in december in Zuid-Nederland gevonden die na onderzoek door WBVR besmet bleek met vogelgriep. Daarnaast zijn er tijdens de vorige vogelgrieperiode jonge vosjes gevonden die besmet bleken met vogelgriep.


Eten van besmette vogels

Het is volgens WBVR aannemelijk dat de bunzing en vossen besmet zijn geraakt met vogelgriep door het eten van besmette wilde vogels. Ook elders in Europa zijn enkele H5N1-geïnfecteerde vossen, zeehonden en een otter gevonden.

Het virus dat bij deze dieren is aangetroffen, bevat een marker die belangrijk is voor de infectie van zoogdieren. Er zijn volgens WBVR echter meer genetische aanpassingen nodig voordat het vogelgriepvirus zich kan verspreiden naar mensen. Het risico dat mensen besmet raken met vogelgriep is klein.


Honden aanlijnen

Wel wordt aangeraden geen contact te maken met zieke of dode vogels of andere dieren en bij het uitlaten honden aangelijnd te houden. Dode vogels en andere wilde dieren kunnen worden gemeld bij DWHC of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit indien het om drie of meer dode vogels gaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer