Meer gras door meststof met ammonium

Wanneer je grasland bemest met een ammoniummeststof gecombineerd met een nitrificatieremmer, stijgt de opbrengst met gemiddeld 8 procent droge stof en eiwit. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research in opdracht van ForFarmers.

Meer+gras+door+meststof+met+ammonium
© Persbureau Noordoost

Zeven jaar lang deed Wageningen University & Research wetenschappelijk onderzoek naar het effect van meststoffen. Daaruit blijkt dat het gebruik van een minerale meststof, die vooral uit ammonium bestaat in combinatie met een nitrificatieremmer, gemiddeld een extra opbrengst geeft van 8 procent droge stof en eiwit, vergeleken met de standaardmeststof kalkammonsalpeter (KAS).

ForFarmers laat weten dat een goedkopere meststof dus niet altijd de beste keus is. 'In een voorjaar met extreem hoge meststoffenprijzen is de keuze voor een goedkopere meststof vaak snel gemaakt. Toch blijkt uit berekeningen van ForFarmers dat ook in jaren met hoge meststofprijzen het verstandig is om een overwogen keuze te maken.'

Uit het meerjarig bemestingsonderzoek op grasland blijkt dat vooral bij lage temperaturen ammonium significant beter wordt opgenomen dan nitraat. Ook wordt ammonium in de bodem beter vastgelegd dan nitraat en is de kans op stikstofverlies daardoor een stuk kleiner. Het gebruik van een ammoniumstikstof in combinatie met een nitrificatieremmer verhoogt dus de opbrengst en reduceert het risico op stikstofverliezen, vooral in een nat voorjaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer