Grasland kan positief bijdragen aan klimaatverbetering

Hoe hoger de productie van grasland, hoe meer CO2 het vastlegt. Dat maakt promotieonderzoek van Björn Dirks aan Wageningen University & Research duidelijk. Wel is ploegen van het grasland dan ongewenst en moet de waterstand hoog blijven.


Grasland+kan+positief+bijdragen+aan+klimaatverbetering
© Koos v.d. Spek

Dat grasland heel veel koolstofdioxide vastlegt, sneeuwt onder in de huidige klimaatdiscussies volgens Dirks. 'De helft van wat de mens uitstoot, wordt geabsorbeerd door oceanen, bossen en graslanden. De atmosfeer wordt te veel gezien als een statisch reservoir van CO2, terwijl het in feite een doorgangshuis is van koolstofstromen. Daarbij varieert de opname en afgifte van koolstofdioxide enorm. Ook grasland levert een bijdrage aan de vastlegging ervan en helpt daarmee de klimaatopgave te realiseren.'

Dirks onderzocht voor zijn promotieonderzoek welke processen de uitstoot en vastlegging bepalen. Grasland legt CO2 vast via fotosynthese, dat gebeurt vooral in de zomer als het lang licht is. Wel is er bij hoge temperaturen meer uitstoot.


Lange en koele dagen

Dus op lange en koele dagen neemt grasland het meeste CO2 op in de vorm van organische stof. Natuurlijk grasland neemt het meeste op en dat geldt ook voor blijvend grasland. Als veehouders het grasland ploegen, is de score slechter. Het omploegen leidt tot kooldioxide-uitstoot.
Nederlandse veenweideboeren hebben nog een probleem. Als het waterpeil op hun land kunstmatig wordt verlaagd, breekt het veen af. Daardoor leveren ze een bijdrage aan de klimaatcrisis. Als het waterpeil omhoog gaat, kan het grasland wel CO2 vasthouden of zelfs opslaan. 'Maar dat vraagt wel om een minder intensieve bedrijfsvoering', zegt Dirks.

Productiever is beter

Hoe productiever het grasland, hoe meer CO2 het vastlegt. De populaire gedachte dat 'extensief beter is voor het klimaat', klopt volgens Dirks dus niet voor grasland buiten veenweidegebieden. De promovendus hoopt dat zijn proefschrift leidt tot businessmodellen voor boeren die een bijdrage leveren aan CO2-vastlegging. De promotie van Dirks vindt vrijdagmiddag plaats.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer