Staghouwer: 'Internationale aspect moeten we niet vergeten'

Landbouwminister Henk Staghouwer is 'enorm onder de indruk' van de exportcijfers die vrijdag gepresenteerd zijn door Wageningen Economic Research (WUR) en CBS. Die werden berekend in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 'We mogen dat internationale aspect van onze agrofoodsector dan ook niet uit het oog verliezen', is zijn oordeel.

Staghouwer%3A+%27Internationale+aspect+moeten+we+niet+vergeten%27
© Dirk Hol

Als het aan de minister ligt, gebeurt dat ook niet nu de landbouw aan de vooravond staat van een omslag naar meer duurzame land- en tuinbouw. 'Ik zie een kans voor de Nederlandse agrosector om binnen de grenzen van wat mogelijk is te blijven produceren voor de wereld, maar vooral en nadrukkelijk onze kennis en kunde over bijvoorbeeld gewassen, teelttechnieken en duurzaamheid nog meer met de wereld te delen.'


Staghouwer wil zich blijven inzetten voor een sterke Nederlandse positie binnen de wereldwijde voedselketen. 'Nederlandse boeren, tuinders en vissers zetten zich voor dag en dauw in om de inwoners van Europa en ook andere werelddelen te voorzien van goed voedsel en kwaliteitsbloemen en planten.'


Exportstijging

Nederland exporteerde in 2021 voor 104,7 miljard euro aan landbouwgoederen. Dat is een stijging van 9,4 procent ten opzichte van 2020 werd vrijdag bekend. Dit is een combinatie van de export van Nederlandse producten (75,9 miljard) en de wederuitvoer van landbouwproducten uit het buitenland (29,0 miljard). Zowel het exportvolume (+4 procent) als de prijzen (+5 procent) stegen ten opzichte van 2020.

De belangrijkste markt voor zowel de export als de import van landbouwgoederen voor Nederland blijft Europa. In het bijzonder de nabijgelegen markten van Duitsland (25 procent van de export en 18 procent van de import), België (12 procent van de export en 13 procent van de import) en Frankrijk (8 procent van de export en 6 procent van de import).

De productgroepen met de hoogste exportwaarde in 2021 zijn sierteeltproducten (12,0 miljard euro), vlees (9,1 miljard euro), zuivel en eieren (8,7 miljard euro), groente (7,2 miljard euro) en fruit (7,0 miljard euro).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer