Grenzen Vietnam en Colombia weer open voor Nederlandse uien

Nederlandse uien kunnen onder bepaalde fytosanitaire voorwaarden weer worden geëxporteerd naar Vietnam en naar Colombia.

Grenzen+Vietnam+en+Colombia+weer+open+voor+Nederlandse+uien
© Nieuwe Oogst

Koepelorganisatie GroentenFruit Huis meldde het goede nieuws deze week aan de vertegenwoordigers van de uienhandel tijdens een ledenvergadering. Naar Vietnam is directe levering weer mogelijk en voor Colombia moet nog een erkenningsregeling uitgewerkt worden.

Voor Vietnam geldt dat de geleverde uienpartijen vrij moeten zijn van quarantaine organismen. NVWA bericht over de voorwaarden op haar website. Als quarantaine plagen worden met name de stengelaaltjes Ditylenchus dipsaci en Ditylenchus destructor en het wortelknobbelaaltje Meloidogyne hapla genoemd.


Monsteronderzoek verplicht

Voor Ditylenchus dipsaci is voor de export naar Vietnam een monsteronderzoek voor uien verplicht. Het is echter ook mogelijk om uien van percelen te exporteren die goedgekeurd zijn voor Indonesië. Dan is geen apart monsteronderzoek meer nodig. Vietnam kocht vorig seizoen 350 ton Nederlandse uien en in het seizoen 2019-2020 was dat ruim 800 ton.

De export van uien naar Colombia is sinds eind 2015 niet meer mogelijk. Onderhandelingen met door Nederland ingebrachte informatie hebben ertoe geleid dat er nieuwe haalbare eisen zijn gesteld door de Colombiaanse autoriteiten. Belangrijke fytosanitaire voorwaarde is dat de Nederlandse zendingen vrij zijn van tulpengalmijt (Aceria tulipae) en preimot (Acrolepiopsis assectella).


Telers en percelen aanmelden

De productiepercelen met uien die bestemd zijn voor Colombia moeten goedgekeurd worden door de NVWA. Samen met het KCB (Kwaliteits-Controle-Bureau) is NVWA bezig met het uitwerken van een erkenningsregeling voor Colombia. Voor deze regeling geldt dat telers en percelen door de exporteurs worden aangemeld bij het KCB.

Verder moeten telers GlobalGap gecertificeerd zijn en zullen controles plaatsvinden vanwege de traceerbaarheid. Export naar Colombia is daadwerkelijk mogelijk na openstelling van de erkenningsregeling. GroentenFruit Huis zal hierover berichten zodra meer bekend is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer