Groei Europese agrifoodhandel zet door

De totale agrifoodhandelswaarde van de Europese Unie bedroeg voor de periode januari-september 2021 zo'n 239,5 miljard euro. Dat bedrag betreft de export plus import en betekent een stijging van 6,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De uitvoer steeg 8 procent tot 145,2 miljard euro, terwijl de invoer 3,5 procent toenam tot 94,2 miljard euro.

Groei+Europese+agrifoodhandel+zet+door
© Roel Dijkstra

Dat meldt de Europese Commissie op basis van cijfers van Eurostat. Daaruit blijkt een algemeen handelsoverschot in de agrovoedingsindustrie van 51 miljard euro voor de eerste negen maanden van het jaar. Dat betekent een stijging van 17 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2020.

De grootste toename vormde de export naar de Verenigde Staten, waarvan de waarde met 2,3 miljard euro of 15 procent toenam. Dat werd voornamelijk gedreven door wijn, sterke drank en likeuren, en chocolade en zoetwaren.


Zuid-Korea en China

Er was ook een substantiële groei van de export naar Zuid-Korea (593 miljoen euro hoger), dankzij sterke vraag naar wijn, varkensvlees en granen. Ook de export naar Zwitserland zat in de lift met een toename van 570 miljoen euro. Terwijl de totale export naar China steeg met 504 miljoen euro, daalde de export van EU-varkensvlees naar het land 13 procent. Dat houdt een afname in van 525 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De waarde van de agrifoodexport naar het Verenigd Koninkrijk is nu hoger dan in dezelfde periode in 2020. Voor september 2021 bleef die export achter bij 2020. Door september werd de exportdaling omgezet in een 0,5 procent groei van 166 miljoen euro. Aanzienlijke dalingen werden gerapporteerd in de waarde van de export naar Saoedi-Arabië (- 447 miljoen euro), Hong Kong (- 141 miljoen euro) en Koeweit (- 115 miljoen euro).


Invoerstijging uit Brazilië

De grootste stijging van de invoer van agrovoedingsproducten was te zien bij producten uit Brazilië. Die steeg 1,4 miljard euro of 16 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Ook de invoer uit Indonesië (+ 601 miljoen euro), Argentinië (+ 545 miljoen euro), Australië (+ 541 miljoen euro) en India (+ 388 miljoen euro) nam toe.

Aanzienlijke dalingen werden gemeld bij de invoer uit verschillende landen, waarvan de meest opvallende een waardedaling was van 2,9 miljard euro of 27 procent van de invoer uit het Verenigd Koninkrijk. De belangrijkste daling van de invoer van daaruit was te zien bij tropisch fruit, noten en specerijen (- 88 procent). Er waren ook dalingen in de invoer uit de Verenigde Staten (- 570 miljoen euro), Canada (- 218 miljoen euro), Nieuw-Zeeland (- 111 miljoen euro) en Moldavië (- 105 miljoen euro).


Wijn populair

Kijkend naar specifieke productcategorieën, dan nam de vooral de exportwaarde toe van wijn (+ 2,9 miljard euro) en sterke drank en likeuren (+ 1,3 miljard euro). Het gaat daarbij om een stijging van respectievelijk 30 en 28 procent.

Andere significante exportwaardestijgingen waren te zien in koolzaad- en zonnebloemolie (+ 751 miljoen euro) en chocolade en zoetwaren (+ 599 miljoen euro). De export van kindervoeding (- 757 miljoen euro) en tarwe (- 390 miljoen euro) daalde ook aanzienlijk.


Cakeolie

De grootste stijgingen in de waarde van de invoer waren te zien in cakeolie (+ 1,2 miljard euro), sojabonen (+ 1,2 miljard euro) en palm- en palmpitolie (+ 723 miljoen euro). Ondertussen werden de grootste dalingen van de invoerwaarden opgetekend in tropisch fruit, noten en specerijen (- 545 miljoen euro), en vruchtensappen (- 199 miljoen euro).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer