VitalFluid gebruikt plasmatechnologie in plaats van kunstmest

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en VDL Participatie, onderdeel van VDL Groep, investeren samen 2 miljoen euro in VitalFluid. Dit Eindhovense bedrijf gebruikt plasmatechnologie om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terug te dringen en een duurzaam alternatief te bieden voor kunstmest.

VitalFluid+gebruikt+plasmatechnologie+in+plaats+van+kunstmest
© VitalFluid

De financiële impuls wordt ingezet voor uitbreiding van onderzoek en ontwikkeling en de opbouw van de organisatie van VitalFluid om meer machines te kunnen leveren aan tuinders. Het Eindhovense bedrijf gebruikt plasmatechnologie die door wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven is ontwikkeld. Daarbij halen ze met behulp van elektriciteit stikstof uit de lucht en lossen deze op in water.

'Dit plasma activated water kun je vergelijken met een vijver waar de bliksem is ingeslagen. Op dat water groeien planten wonderbaarlijk goed', zegt Paul Leenders, oprichter en CEO van VitalFluid.


Desinfecterende eigenschappen

'Ons plasmawater – wij noemen het ook wel bliksemwater – heeft hetzelfde effect als een onweersbui; de eerste vijftien minuten heeft het sterk desinfecterende eigenschappen, daarna valt het terug naar water waar een mooie meststof in zit.'

Water, lucht en elektriciteit zijn dus alles wat je nodig hebt. Leenders: 'Wanneer je in het proces duurzame energiebronnen inzet, is het zelfs 100 procent circulair. Met deze nieuwe investering kunnen we aan de slag om de agrarische sector te veroveren, te beginnen bij de biologische tuinbouw.'


Grote rol in verduurzaming

De BOM wil hierin investeren omdat VitalFluid de eerste onderneming is die met plasmatechnologie een commercieel beschikbaar product heeft weten te ontwikkelen, stelt Robbert van der Stelt, investeringsmanager van de BOM. 'Daarmee kan het bedrijf een grote rol spelen in de verduurzaming van ons voedselsysteem', zegt hij.

'VitalFluid zou daarmee ook weleens grondlegger kunnen zijn van een nieuwe industrie in de regio. De kennis die wordt ontwikkeld, is zowel elektrotechnisch, biologisch als chemisch van aard en biedt veel potentie voor werkgelegenheid en de ontwikkeling van nieuwe technologie.'

VDL Industrial Modules in Helmond is betrokken bij de ontwikkeling en productie van de machines van VitalFluid. 'Deze samenwerking sluit naadloos aan bij ons cluster Foodtech, waarmee VDL zich richt op het vernieuwen en verduurzamen van de voedselketen', zegt directeur Bart Rooijmans van VDL Participatie. 'Deze investering onderstreept ons vertrouwen in dit jonge bedrijf.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer