Provincies testen fladderlint om schaap tegen wolf te beschermen

Provincies Noord-Brabant en Zeeland proberen met hulp van elektrisch stroomdraad en fladderlinten de wolf te weren van schapenkuddes. De Turbo Fladry in West-Brabant is een test.

Provincies+testen+fladderlint+om+schaap+tegen+wolf+te+beschermen
© Provincie Noord-Brabant

Een van de voordelen is dat het systeem makkelijker en lichter dan de gebruikelijke wolfwerende stroomnetten is, laten Noord-Brabant en Zeeland weten. Als het systeem bruikbaar is, kan het breed worden gebruikt.

'Schapen beschermen is wolven beschermen. Om dat te doen, is zijn slimme preventieve middelen welkom. We hebben dit systeem ruim een half jaar geleden in Amerika gezien en het is nu beschikbaar voor ons. We hopen dat het ook bij ons het vee beschermt tegen zwervende wolven', stelt natuurgedeputeerde Hagar Roijackers (GroenLinks) van provincie Noord-Brabant.

Het fladderlint komt uit de Verenigde Staten en bestaat uit een elektrisch stroomdraad waar opvallende linten aan zijn bevestigd.


Zwervende wolf

Het is volgens de provincies een preventief middel dat snel en eenvoudig is op te zetten om te voorkomen dat een zwervende en onervaren wolf schapen aanvalt. 'Zwervende wolven zijn voorzichtig en argwanend en durven in eerste aanleg een fladderlint niet te passeren vanwege de lichtschitteringen en het geluid dat de linten in de wind maken. Als ze toch dichterbij komen, werkt de stroomdraad.'

Een gevestigde wolf die een vast territorium heeft, zal uiteindelijk wennen aan de fladderlinten en daarmee verliest het systeem zijn effect, stellen de provincies.


Afschrikmiddel

'Maar met name voor een zwervende wolf heeft het afschrikmiddel voldoende effect om de wolf te laten besluiten om door te lopen. Of het systeem werkt zoals verwacht, wordt nu in de praktijk getest. Belangrijk is bovendien dat een zwervende wolf niet wordt opgejaagd. Als een wolf in paniek raakt en geen rustplaats kan vinden, heeft hij geen tijd om op het wild te jagen dat hij normaal gesproken eet. Wolven zoeken dan een gemakkelijkere prooi, zoals onbeschermde schapen.'

Natuurgedeputeerde Anita Pijpelink (PvdA) van provincie Zeeland is blij met het systeem: 'Met preventieve maatregelen willen we schade door wolven zoveel mogelijk voorkomen. Dit innovatieve systeem is een stap in de goede richting om wolf én vee te beschermen. Daarom werken we graag mee aan de pilot.'

De proefopstelling is opgezet door het consortium 'Bescherm je vee'. Dit is een samenwerking tussen Van Bommel Faunawerk, ARK Natuurontwikkeling en Canine Efficiency.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer