Grote preventieve ruiming vanwege vogelgriep Zuid-Frankrijk

In een groot gebied en op veel bedrijven in Zuidwest-Frankrijk worden eenden en ander pluimvee preventief geruimd. Dat kondigt de Franse landbouwminister Julien Denormandie aan. Reden is dat er besmettingen plaatsvinden van bedrijf naar bedrijf en de uitbraken daardoor niet zijn te stoppen.

Grote+preventieve+ruiming+vanwege+vogelgriep+Zuid%2DFrankrijk
© dordogne.nl

De tot nu toe toegepaste strategie van bioveiligheidsmaatregelen, ruiming van besmette bedrijven en preventieve ruiming van contactbedrijven heeft onvoldoende effect. De eerste resultaten van epidemiologisch onderzoek en analyses van de gedetecteerde virusstammen tonen meestal aan dat er sprake is van gelijktijdige introductie op meerdere bedrijven en vervolgens een verspreiding van bedrijf naar bedrijf.

In deze regio werd de eerste besmetting met vogelgriep vorig jaar op 16 december vastgesteld. Op 18 januari werden er al 291 uitbraken bevestigd, tegenover 216 op dezelfde datum vorig jaar. Uit voorzorg worden nu alle bedrijven in het besmette gebied geruimd.


Alleen fokbedrijven en broederijen worden gespaard om herbevolking van de bedrijven na de vogelgriepperiode weer mogelijk te maken. De ontvolkte bedrijven worden gecompenseerd. Daarnaast start Frankrijk in dit gebied als experiment met het vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer