Lege schappen door thuiszittende vakkenvullers en chauffeurs

Supermarkten vrezen dat schappen leeg raken door een toenemend tekort aan vakkenvullers. Reden is de uitval van personeel dat in quarantaine moet vanwege corona.

Lege+schappen+door+thuiszittende+vakkenvullers+en+chauffeurs
© Dirk Hol

Volgens brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) krijgen supermarkten hun werkroosters niet meer rond. De koepelorganisatie roept de regering daarom op om de quarantaineregels te versoepelen. CBL-directeur Marc Jansen meldt dat soms hele afdelingen, zoals die voor brood of groente en fruit, sluiten omdat te veel personeel is uitgevallen.


‘Voor specifieke afdelingen heb je specifieke kennis nodig. Je kunt niet zomaar iemand van de bakkerijafdeling vervangen door iemand van een andere afdeling’, zegt Jansen. ‘We gaan echt zien dat schappen leeg beginnen te raken.

De regering versoepelde vorige week de quarantaineregels al deels. Mensen die minimaal een week geleden hun boosterprik hebben gehad en geen coronaklachten hebben, hoeven voortaan niet in isolatie na contact met iemand die met corona is besmet.

Volgens het CBL levert deze aanpassing alsnog problemen op voor de vele jongeren die in supermarkten werken. Jongeren onder de 18 jaar kunnen nog geen boosterprik halen. De supermarkten willen daarom dat medewerkers – ook diegene zonder vaccinatie of booster - vrijgesteld worden van quarantaine na contact met een besmet persoon, mits ze klachtenvrij zijn.


Ook zorgen in transport

Ook in de distributiecentra en bij het transport van levensmiddelen is de situatie volgens het CBL nijpend. Jansen erkent dat voor bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, die per definitie ouder dan 18 jaar zijn, ook andere oplossingen zijn. Jansen roept medewerkers dan ook op zich vooral te laten vaccineren tegen corona en een boosterprik te halen.

Het ministerie van Volksgezondheid kan nog niet inhoudelijk reageren op het voorstel van de supermarkten. Een woordvoerder verwijst naar de wijzigingen die minister Ernst Kuipers vrijdag al had aangekondigd op de coronapersconferentie, maar kan niet aangeven of de quarantaineregels nog verder kunnen worden versoepeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer