Rabobank: consumptie groente en fruit gaat niet omhoog bij lagere btw

Bij verlaging van het btw-tarief op groente en fruit is het niet zeker dat consumenten meer van deze producten gaan kopen en consumeren. Dat stellen marktanalisten van Rabobank.

Rabobank%3A+consumptie+groente+en+fruit+gaat+niet+omhoog+bij+lagere+btw
© Han Reindsen

In theorie klopt het als een bus: verlaag de prijs van groente en fruit en consumenten gaan meer van deze producten kopen. Het Voedingscentrum wil dat volwassenen dagelijks 250 gram groente en 200 gram fruit eten. Met een daadwerkelijke consumptie van ongeveer 130 gram groente en 113 gram fruit per dag haalt de gemiddelde Nederlander die doelstelling bij lange na niet, geeft Rabobank aan.

Mocht de overheid de omzetbelasting op groente en fruit verlagen naar 0 procent, dan hoeven Nederlandse consumenten gezamenlijk een kleine 500 miljoen euro minder uit te geven aan boodschappen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat groente en fruit een gemiddelde prijselasticiteit kennen van zo'n 0,5-0,6. Dan zou ruwweg de helft van die besparing van 500 miljoen euro door consumenten worden gebruikt om meer groente en fruit te kopen.


Gedrag consumenten

Volgens Rabobank komt dat neer op afgerond 15 gram extra groente en fruit per dag. Dat is bijvoorbeeld één extra bloemkoolroosje en drie druiven extra per dag. Daarmee halen consumenten de richtlijnen van het Voedingscentrum nog lang niet. Er is dus meer nodig om Nederlanders gezonder te laten eten. En het is de vraag of consumenten met de voorgestelde btw-verlaging hun gedrag daadwerkelijk gaan veranderen.

De Rabobank-marktanalisten wijzen op de mate waarin een prijsdaling van het ene product de consumptie van een ander product doet veranderen. Consumenten kunnen een keuze maken: het geld dat ze overhouden gebruiken voor het kopen van meer ongezonde producten, vaker op vakantie gaan of de hogere gasrekening betalen. Volgens de analisten is er nauwelijks kans dat consumenten meer groente en fruit gaan kopen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer