Boer vrijgesproken van reeks branden, wel schuldig aan fraude

De 38-jarige boer Gert S. uit het Utrechtse Langbroek is vrijgesproken van brandstichting van zijn eigen boerderij en huizen. De rechtbank in Utrecht stelt dat er onvoldoende bewijs is dat de ondernemer zelf de branden aanstak. Hij kreeg wel een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor financiële fraude.

Boer+vrijgesproken+van+reeks+branden%2C+wel+schuldig+aan+fraude
© Pixabay

In 2018 en 2019 woedde zeven keer brand bij Gert S., waarvan vijf keer op zijn boerderij in Werkhoven. Bij twee van de vijf branden in Werkhoven kwamen ook tientallen koeien en de hond van de verdachte boer om het leven.

De Utrechtse ondernemer was elke keer in de buurt, vlak voordat de branden uitbraken. En hij was soms zelf al bezig met het blussen van het vuur als de brandweer arriveerde.


Het Openbaar Ministerie meende voldoende bewijs te hebben dat S. drie van die branden zelf had aangestoken. Hij was niet verzekerd tegen brand. Het motief werd gezocht in de beroerde financiële situatie van zijn boerenbedrijf. In de kelder van het afgebrande bedrijf in Werkhoven stond zes jaar aan boekhouding van drie verschillende bv's van S.


Rode cijfers

'Een bedrijf dat vanaf het begin nooit uit de rode cijfers is geweest. Het was gebouwd op drijfzand, maar het bewijs daarvoor is weg', zei de officier van justitie tijdens de rechtszaak in december. Het Openbaar Ministerie eiste destijds acht jaar cel tegen de man voor de brandstichtingen en de fraude.


De boer zelf heeft altijd ontkend iets met de branden te maken te hebben. Volgens hem had iemand uit de omgeving het op hem voorzien. Hij beweert ook bedreigd te zijn omdat hij in 2018 uit de kast kwam als homoseksueel en van zijn vrouw scheidde. De rechtbank hield de mogelijkheid open dat de branden door een ander waren aangestoken.

Volgens de rechtbank heeft S. zich wel schuldig gemaakt aan het verduisteren, witwassen en stelen van grote geldbedragen van het bedrijf waar hij zelf jarenlang werkte en bestuurder van was. Behalve de celstraf moet hij ook 475.000 euro terugbetalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer