Celstraf voor Vegan Streaker na brandstichting

Een 35-jarige man uit Culemborg, ook wel bekend als de Vegan Streaker, is door de rechtbank veroordeeld tot 25 maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Hij stichtte op 28 mei 2020 brand bij eendenslachterij Tomassen Duck-to in Ermelo.

Celstraf+voor+Vegan+Streaker+na+brandstichting
© Pixabay

De brandstichter bracht daarbij buurtbewoners in gevaar. Ook moet hij de eendenslachterij een schadevergoeding van ruim 5.000 euro betalen. De man stak midden in de nacht een vrachtwagen en vrachtwagentrailers van de eendenslachterij in brand. Hierdoor hebben de bewoners van zes omliggende huizen hun woning moeten verlaten.

Met de brandstichting vatte hij niet alleen zelf vlam, hij bracht de omwonenden volgens de rechter ernstig in gevaar aangezien een brand zich snel en onbeheerst kan ontwikkelen. De rookontwikkeling alleen al kan levensbedreigend zijn. Dat bij deze brand geen slachtoffers zijn gevallen, is niet aan de man te danken.


Kans op herhaling laag

Volgens de rechter zijn er geen aanwijzingen dat de man doelbewust personen en/of dieren in gevaar wilde brengen. Maar hij aarzelde niet om materiële schade te veroorzaken om zijn doelen te bereiken. Hierbij lijkt hij zich onvoldoende bewust van bijkomende risico's voor de omgeving en de impact op slachtoffers. De man heeft spijt betuigd en gebruikte niet eerder in deze mate geweld. Daarom schat de reclassering de kans dat hij nog een keer geweld zal gebruiken laag in.


De rechtbank noemt dit desondanks een ernstig delict en vindt daarom een gevangenisstraf passend. De rechtbank legt tien maanden cel voorwaardelijk op met een proeftijd van drie jaar. Dit als een stok achter de deur om te voorkomen dat verdachte opnieuw strafbare delicten pleegt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

 • Zaterdag
  30° / 16°
  0 %
 • Zondag
  30° / 16°
  0 %
 • Maandag
  29° / 15°
  5 %
Meer weer