Boeren en weidevogels gediend bij kavelruil Zoetermeer

Stichting Kavelruil Zuid-Holland heeft in de Zoetemeersche Meerpolder een ruil afgerond waarbij meerdere functies zijn gediend. Veertien eigenaren en gebruikers ruilden in totaal 52 hectare grond.

Boeren+en+weidevogels+gediend+bij+kavelruil+Zoetermeer
© Eigen Foto

Daarmee kan een aaneengesloten weidevogelgebied van 25 hectare worden gevormd en extra waterberging worden gerealiseerd. Verder kan ook een ontsluitingsprobleem worden opgelost na het opruimen van de toegangsweg naar een gas- en oliewinningsterrein van de NAM.

Ook kunnen agrariërs met de ruilen de verkaveling verbeteren. Verwerving van gronden voor natuur zorgde de voorbije jaren voor ruimtelijke versnippering, stelt projectcoördinator Stan Gloudemans van Kavelruil Zuid-Holland. 'Zeker toen oorspronkelijk voor natuur bedoelde gronden weer stapsgewijs in de verkoop kwamen. Toen we in 2019 bij dit ruilproject betrokken raakten, was er nog bijna 30 hectare beschikbaar.'


Frappant

Gloudemans vervolgt: 'Frappant hoe matig het destijds met de bereikbaarheid was gesteld. Door handig te schuiven met eigendom en gebruik is het gelukt om de percelen van de deelnemers beter te ontsluiten. Dat scheelt rijtijd en biedt de agrariërs meer perspectief voor de ruwvoerwinning en het inscharen van jongvee.'

Deze ruil is speciaal vanwege de vele doelen die er mee worden gediend

Stan Gloudemans, kavelruilcoördinator Stichting Kavelruil Zuid-Holland

Verder kent de polder enkele lager gelegen plekken. 'Bij flinke hoosbuien kunnen flinke delen onder water komen te staan. Verhogen van de gemaalcapaciteit is lastig in een kleine polder, dus is gekozen voor berging van de pieken. Ook daar is nu ruimte voor.'


Terughoudendheid

Aanvankelijk bespeurde de kavelruilcoördinator de nodige terughoudendheid in het gebied. 'Er was veel weerstand, door de onzekerheid die eerder was ontstaan vanwege allerlei natuurplannen. Toen een eerste ondernemer 9 hectare wilde inbrengen in een ruil, kwam er schot in de zaak.'

Onlangs zetten de veertien deelnemers na twee jaar van gesprekken hun handtekening. 'Deze ruil is vooral speciaal vanwege de vele doelen die er mee worden gediend. Daarnaast ben ik trots op de omslag in denken, bij de deelnemers die in eerste instantie de hakken in het zand zetten,'?zegt Gloudemans.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer