Betere afweer jonge big door probiotica

De bacterie Escherichia (E.) coli Nissle 1917 kan als probioticum de big gezonder maken in de eerste vier weken. Promovendus Mirelle Geervliet heeft aanwijzingen gevonden dat biggen met het probioticum in de eerste vier levensweken een betere afweer hadden dan biggen zonder. Wel is het de vraag of dit economisch interessant is.

Betere+afweer+jonge+big+door+probiotica
© Pixabay

Geervliet voerde de probiotische bacterie E. coli Nissle 1917 aan biggen vanaf twee dagen na geboorte, meldt WUR Research Online. De gedachte is dat het darmecosysteem met al zijn bacteriën dan nog in ontwikkeling is en er een plekje vrij is voor de probioot. Biggen hadden met de probioticum in de eerste vier weken meer afweercellen in het bloed. Verder maakten de cellen van lymfeknopen vlakbij de darmwand meer ontstekingsremmende stoffen.

Daarnaast zorgde E. coli Nissle 1917 voor een lagere diversiteit van Proteobacteria en minder Treponema-bacteriën, twee bacteriegroepen met mogelijke ziekteverwekkers. Deze effecten verdwenen na het spenen. Geervliet: 'De grote veranderingen van het spenen overschaduwen waarschijnlijk de subtiele voordelen van de probioot.'


Nissle-bacterie

De Nissle-bacterie wordt al sinds haar ontdekking door Alfred Nissle in 1917 gebruikt bij mensen. 'Daarom is er veel over bekend', stelt Geervliet. 'Maar het commerciële gebruik is nooit toegepast bij varkens.' Ze denkt dat het moeilijk is om daar een vergunning voor te krijgen en het is de vraag of het economisch interessant is voor de varkenshouder. 'Als hij het aan honderd biggen moet toedienen, kost dat enorm veel werk. Dan wil je zeker weten dat het voordeel zich uitbetaalt.'

Probiotica zijn een veelbelovend voedingssupplement voor varkens. 'Ze hebben echter vaak een beperkt effect op gespeende biggen', stelt Geervliet. Bij dit onderzoek is volgens haar aangetoond dat hier wel mogelijkheden liggen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer