DLV Advies: melktermijnmarkt nog steeds rendabel om in te stappen

Voor het eerst sinds de oprichting van Milk Trading Company (MTC) in 2017 zijn de vastgezette melkprijzen op de termijnmarkt lager dan de actuele melkprijs. Toch blijft het volgens Niek Groot Wassink van DLV Advies rendabel om in te stappen in de coöperatie van melkveehouders.

DLV+Advies%3A+melktermijnmarkt+nog+steeds+rendabel+om+in+te+stappen
© Twan Wiermans

'Bij het vastzetten van de melkprijs is het streven niet om de hoogst haalbare te realiseren. Ons doel is juist de trend van de zuivelmarkt, met zijn hoge pieken en dalen, te doorbreken en deze af te vlakken', zegt Groot Wassink. De ervaring leert dat na grote extreme stijgingen doorgaans diepe dalen volgen.

MTC werd in 2017 opgericht en was eerder actief in België dan in Nederland. Sinds de start was er geen verloop in de leden.


Anonieme partijen

Sinds februari 2019 is MTC actief in Nederland. De termijnmarkt waarop MTC zakendoet, is anoniem. Onbekend is met welke partijen een contract wordt afgesloten. Om te schetsen hoe het systeem werkt, haalt de adviseur als voorbeeld een koekjesfabriek aan, die grote hoeveelheden boter moet inkopen, ook in de fysieke markt. 'Dat maakt dat zij de prijs graag vast willen zetten op de termijnmarkt om zo vervolgens weer te kunnen handelen met contracten in de fysieke markt.'


Wanneer MTC te laag inkoopt, draait de melkveehouder hiervoor op. Als in juli 2022 de prijs voor 39 cent bijvoorbeeld is vastgelegd en de actuele melkprijs is 46 cent, dan betalen deelnemende melkveehouders 1/12 van het verschil (7 cent), omdat het marktcontract één maand is, licht Groot Wassink toe.


Percentage jaarvolume

Melkveehouders die meedoen met MTC, doen dat met een percentage van het jaarvolume dat zij leveren. Een bedrijf dat meedoet voor 50 procent van het jaarlijkse volume dat er wordt geproduceerd, ontvangt dat percentage ook voor iedere maand. Instappen kan vanaf 10 procent en tot maximaal 60 procent van het totale volume dat aan de fabriek wordt geleverd.

Om deelnemende melkveehouders te betrekken bij het proces, overlegt een afvaardiging van de MTC-leden iedere twee weken met brokers, zuivel- en voeranalisten, over de actuele marktsituatie. Zij geven het bestuur een advies op basis waarvan wordt besloten of de prijs wordt vastgezet of niet. MTC handelt via brokers op de termijnmarkten van de beurzen van het Amerikaanse Chicago (voor mageremelkpoeder) en het Duitse Leipzig (Euronext, boter).


Voor en door melkveehouders

Groot Wassink: 'De melktermijnmarkt is opgericht door en voor melkveehouders. We doen dan aan prijsrisicomanagement. In tegenstelling tot speculeren waarbij wordt getracht zoveel mogelijk winst te behalen met een aanzienlijk risico, proberen we het risico te beperken door futurecontracten om te draaien. De prijs die de ondernemers ook daadwerkelijk voor de fysieke markt beuren, die willen we hedgen.'

Naast de mogelijkheid om melkprijzen vast te zetten, bestaat die mogelijkheid er ook voor voer. Daarvoor hoeft niet apart geld te worden ingelegd. Dat zit standaard bij het lidmaatschap in, legt de adviseur uit. Dat wordt verrekend bij de melk, waarbij MTC altijd uitgaat van een gemiddelde.

Wie mee wil doen, tekent het eerste jaar voor twee jaar, zegt Groot Wassink. Daarna kan jaarlijks worden opgezegd. Lid worden van MTC kan alleen aan het einde van het jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer