Cosun vraagt telers voldoende suikerbieten te zaaien

Om voor de campagne van 2022 minimaal 1,235 miljoen ton suiker te kunnen produceren, vraagt Cosun Beet Company telers van suikerbieten om komend voorjaar niet te scherp in te zaaien.

Cosun+vraagt+telers+voldoende+suikerbieten+te+zaaien
© Haijo Dodde

Cosun Beet Company heeft voor het komend teeltseizoen het toewijzingspercentage vastgesteld op 105 procent. Dat is 3 procent hoger dan de toewijzing voor de campagne van 2021. De suikerfabrikant speelt hiermee in op de lagere suikervoorraden in Europa en de positieve ontwikkelingen op de suikermarkt. Dat legde directeur agrarische zaken Arno Huijsmans deze week uit tijdens de online teeltvergaderingen van Cosun Beet Company.

'Wij merken dat diverse telers het afgelopen jaar scherp hebben ingezaaid. Hier en daar zorgt dat nu voor problemen met de leveringsplicht. De commissie Ledenzaken van Cosun moet per geval beslissen of de teler in geval van overmacht in aanmerking komt voor ontheffing op deze plicht.' Bij Cosun geldt een leveringsplicht van 85 procent van de te leveren suikerbieten op basis van de ledenleveringsbewijzen (LLB's).


Eventuele calamiteiten

Huijsmans benadrukt dat het in te zaaien areaal suikerbieten aan de teler is. 'Ons advies is echter om het areaal te bepalen op basis van de gemiddelde opbrengsten van de afgelopen vijf jaar. Als een teler aantoonbaar voldoende suikerbieten zaait, dan is een ontheffing van de leveringsplicht bij eventuele calamiteiten ook geen probleem. Schuiven met bieten tussen laadplaatsen zien wij niet als oplossing. De basisafspraak is dat de geleverde suikerbieten op de eigen percelen geteeld worden.'

Een bietenteler vraagt via een chatfunctie of de bieten die geleverd worden boven de toewijzing wel voldoende opbrengen. Hierop antwoordt Huijsmans dat hij positief is over het perspectief op de suikermarkt voor de korte en middellange termijn. Binnen de toewijzing ontvangen bietentelers minimaal 32,50 euro per ton bieten met daarbij een ledentoeslag.

'De verwachting is dat de prijs voor surplusbieten dit jaar en volgend jaar dicht in de buurt komt van 30 euro per ton. Afgelopen jaar betaalde Cosun voor de eerste 15 procent suikerbieten die bovenop de toewijzing werden geleverd nog een basisprijs van 24,50 euro per ton', meldt Huijsmans. Voor de overbieten is de uitbetalingsprijs rechtstreeks gerelateerd aan het niveau van de wereldmarktprijzen.


Wisselende opbrengsten

Deze lopende campagne verwacht Cosun Beet Company uiteindelijk 1,14 miljoen ton suiker te produceren. Dat is volgens Huysmans iets minder dan voorzien en een gevolg van de wisselende opbrengsten. Met name in het Zuidoosten door wateroverlast en in het Noordoosten door problemen met de bodemschimmel aphanomyces vallen af en toe de opbrengsten wat tegen.

Positief is Huijsmans in elk geval over het suikergehalte tijdens deze campagne. 'Dat is gemiddeld behoorlijk hoger dan vorig jaar. Al vanaf de zesde week van de campagne komt het gehalte boven de 17 procent en dat vlakt nog nauwelijks af. Voor een belangrijk deel hebben we dat te danken aan het gezonde bladapparaat tot laat in het seizoen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer