Veel problemen met bodemschimmel in bieten

Vooral op natte percelen in het noorden van Nederland waren dit jaar problemen met Aphanomyces cochlioides. Dat meldde Erwin Bessembinders van de agrarische dienst van Cosun Beet Company deze week in een telersvergadering voor noordelijke bietentelers.

Veel+problemen+met+bodemschimmel+in+bieten
© Koos v.d. Spek

In de online bijeenkomst bleek dat de problemen met de bodemschimmel leven in het gebied. Bietentelers vroegen zich af wat ze hiertegen kunnen doen. 'Start met een goede bodemstructuur en een goede ont- en afwatering', is het eerste advies van Bessembinders. Hij legt uit dat de hoogste aantasting zit op plekken waar water heeft gestaan. 'Dat is vaak in spuitsporen of waar de trekker met het zaaien heeft gereden.'

Daarnaast noemt hij het belang van een voldoende ruim bouwplan. 'De suikerbiet is een waardplant van aphanomyces. Hoe nauwer de bieten staan, hoe hoger de druk van de schimmel in de grond. Ook melganzevoet is een waardplant. Denk dus aan een goede onkruidbestrijding.'


Gevoelige rassen vermijden

Verder adviseert de Cosun-medewerker om gevoelige rassen als Caprianna KWS en Dushi zeker op zand- en dalgronden te vermijden. 'Zorg ook voor een voldoende hoge pH. Een pH boven 5,5 is beter dan een pH onder de 5,5. Bekalken is een optie om de pH op te krikken. Doe dat dan voor de bietenteelt, dan heb je het meeste effect.'

Bietentelers hadden jarenlang niet zoveel last van aphanomyces. Na drie droge jaren is dat hen overvallen. De genoemde rassen zijn overgevoelig en dat is bij het rassenonderzoek de afgelopen jaren niet waargenomen. Ook wordt het vaak niet op de rassenlijst vermeld. Cosun geeft aan dat akkerbouwers die Caprianna KWS en Dushi hebben besteld, hierop worden geattendeerd. De agrarische dienst heeft dit voor de vroegbestelling al gedaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer