Telers moeten op juiste wijze bietenras kiezen

Een hoge financiële opbrengst van een bietenras is in de praktijk niet haalbaar op elk perceel. Telers moeten eerst kijken naar de benodigde resistentie en raseigenschappen.

Telers+moeten+op+juiste+wijze+bietenras+kiezen
© Han Reindsen

Telers kunnen dit jaar kiezen uit zo'n 35 rassen. Ze moeten daarbij niet alleen kijken naar de hoogste financiële opbrengst. De eigen bedrijfssituatie is belangrijk voor de juiste rassenkeuze, zo is de boodschap van Cosun Beet Company en het bieteninstituut IRS tijdens een webinar, afgelopen maandag.

Martijn Leijdekkers van het IRS hield een verhaal over nieuwe rassen, resistenties en raseigenschappen in de Aanbevelende Rassenlijst voor 2022. 'Er is een zeer divers rassenaanbod. Voor ieder bietenperceel is een passend ras beschikbaar. Kijk eerst naar de benodigde resistenties en raseigenschappen, want de financiële opbrengst van een ras geldt niet als je de ziekten en plagen niet onder controle kunt houden.'


Raseigenschappen

Hoe goed zijn de financiële cijfers op de rassenlijst? Bij een financiële opbrengst van bijvoorbeeld 102 gaat het om een bovengemiddeld goed ras, maar het vraagt om een gezond gewas tot aan de oogst. Resistentie en andere raseigenschappen zijn dus minstens zo belangrijk als de financiële opbrengst.

Dit jaar staan er tien nieuwe bietenrassen op de Aanbevelende Rassenlijst. 'Er zijn meer rassen met een hoge bladgezondheid. Meer robuuste rassen is een belangrijke ontwikkeling. Vaak gaat het nog wel ten kosten van de financiële opbrengst. Er is nog tijd nodig om dat op peil te brengen', zegt Leijdekkers.


Bewuste keuze

Nieuw in het aanbod is Redukto, een Meloidogyne chitwoodi-resistent ras van SESVanderHave, dat komend jaar beperkt beschikbaar is. De uitzieking van chitwoodi met dit ras is vergelijkbaar met een jaar zwarte braak. 'De financiële opbrengst is 15 tot 20 procent minder dan bij standaardrassen', zegt Leijdekkers. Het moet dus om een bewuste keuze gaan op probleempercelen en in bouwplanverband.

Vooral op natte percelen waren het afgelopen jaar problemen met de schimmelziekte aphanomyces. 'Na drie droge jaren is het ons overvallen', aldus Leijdekkers. Enkele rassen zijn volgens hem overgevoelig en dat is bij rassenonderzoek de afgelopen jaren niet waargenomen. 'Er is meer kweekwerk nodig voor een goede tolerantie.'


Bestellen

Arjen Buijze, manager Agronomie bij Cosun Beet Company, gaf een toelichting op het bestellen van bietenzaad. Van 14 december tot en met 7 januari kunnen telers via het ledenportaal van Cosun bietenzaad bestellen voor teeltseizoen 2022. Telers moeten bij de rassenkeuze rekening houden met rhizoctonia, bietensysteaaltjes, aanvullend rhizomanie en Force. De aanbevolen resistenties zijn per perceel afhankelijk. Met de beschikbare data van het perceel geeft Cosun Beet Company via het ledenportaal aan wat de aanbevolen rassen met de juiste kenmerken zijn.

Twee nieuwe rassen van KWS met een hoge bladgezondheid staan niet op de bestellijst vanwege een toeslag van 40 procent op de kostprijs, meldt Buijze.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer